חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
jobinterview

חשוב לדעת: איך לענות על 26 השאלות הנפוצות ביותר שנשאלות במהלך ריאיון עבודה?

היי,

בפעם הקודמת, הבאתי 5 טיפים שיעזרו לנו להפסיק לשפוט את עצמנו ולהתחיל לקבל את עצמנו יותר בקלות. הפעם, רציתי לדבר על מצב שיצא ל(כמעט) כל אחד מאתנו להיתקל בו ולהישאר קצת מובך – איך לענות נכון על השאלות ששואלים אותנו בראיונות עבודה?

אגב, גם לעצמאים שבינינו שחושבים כי הם לא ייפגשו עם ראיונות עבודה יותר המאמר הזה מתאים. אחרי הכל, יום יבוא ו(אני מאחל לכם) תתחילו לעבוד עם לקוחות עסקיים גדולים שירצו לבחון האם מתאים להם לעבוד אתכם.

במקרה כזה, חשוב להבין מהי השאלה שמאחורי השאלה ולהתאים לה את סוג התשובה הנכון מתוך המאמר. עכשיו, שנייה לפני שנגיע לתכל'ס יש לי חידה מסקרנת בשבילך:

ראיון האוכל

לקח לך הרבה מאוד זמן להשיג את הריאיון הזה. הוא היה עסוק מאוד. קשה להגיע אליו. וסוף סוף נוצר המצב שהתפנה אצלו הזמן לפגישת ריאיון במשך ארוחת הצהריים. המסעדה היא מסעדה מאוד איכותית והוא מספר לך שהיא שייכת לחבר שלו ולכן הוא מזמין אותך.

רגע לפני שאתם מתחילים בריאיון עצמו, מגיע המלצר ולוקח את ההזמנות שלכם. לאחר מכן, מתחיל הריאיון. תוך כדי השיחה מגיע המלצר ומגיש לכם את האוכל אך לצערך המנה אינה מתובלת מספיק. כאשר המלצר חוזר ושואל אתכם לטיב המנות, מה תהיה התגובה שלך?

מה זה בכלל ריאיון עבודה?

שנייה לפני המשך הקריאה מסקרן אותי לדעת מה התשובה שלך לפני קריאת המשמעות שלה ואשמח לקרוא אותה בתגובות שמתחת למאמר. היא משמעותית מאוד. וזה לא סתם. יש מעט מאוד דברים שקורים בריאיון עבודה והם "סתם".

הרבה מאוד אנשים היו מתעצבנים. אחרי הכל, ככל שמסעדה יקרה יותר, הם מצפים יותר מטיב המנות. ואם המלצר כבר שואל לחוות דעתנו, על פניו אין שום מניעה שנתחיל לפרט לו מה דעתנו על המנה ומה זה אמור להיות.

מצד שני, חשוב לבחון את העובדות: 1. אנחנו בריאיון עבודה, 2. המראיין אומר לנו מראש שזו מסעדה של חבר שלו, 3. הוא אומר שהוא משלם על המנה, 4. המנה הגיעה לא טעימה ו-5. אנחנו עדיין במהלך ריאיון עבודה.

כל דבר בריאיון עבודה הוא מבחן. הוא מראה למראיין מיהו האדם שמולו, איך הוא מציג את עצמו ואיך הוא מגיב. ריאיון עבודה כמו זה שתואר הוא לא פשוט בכלל. כי הוא בוחן את האופי שלנו מבלי שאנחנו שמים לב לכך. ולמה? כי אנחנו מבצעים הפרדה בין חוויית האכילה לריאיון.

אם התגובה הראשונית שלנו היא להתלונן על האוכל, רוב הסיכויים שנכשלנו. ויש לזה סיבה. ריאיון עבודה הוא לא הזמנה לקפה או למסעדה. גם אם מוצעים בו אוכל או שתייה. הוא עדיין ריאיון עבודה. ואם לא ברור לנו מה חשוב בריאיון ומה לא, יש לנו בעיה של סדרי עדיפויות.

מהן השאלות הנפוצות בראיונות עבודה ואיך עונים עליהן נכון?

על פניו זה ברור. בריאיון עבודה מראיין שואל שאלות על סמך קורות החיים שלנו ואנחנו עונים עליהן כמיטב יכולתנו. עם זאת, ישנה פה תובנה שנדרשת כדי להצליח: השאלה שנשאלת אינה לב העניין אלא דווקא השאלה האמתית שעומדת מאחוריה ועליה חשוב לענות.

אני אסביר: כל שאלה שנשאלת במהלך ריאיון עבודה מיועדת לתת תשובה שעוזרת למראיין לדעת אם יש לנו תכונה מסוימת. מכיוון שהם לא יכולים לשאול שאלה ישירה כמו "האם את נאמנה?" ולצפות לתשובה כנה, הם צריכים לבנות שאלה שתספק את התשובה הזו.

אם נענה על השאלה שמאחורי השאלה בצורה נכונה, אנו נקל על המראיין להבין כי יש לנו את התכונה המבוקשת ונמשיך הלאה. אגב, זה לא שונה בכלום מדייטים או מפגישות ראשוניות עם בעל עסק חדש שאתו אנחנו מעוניינים לעבוד.

אלו הן השאלות הנפוצות ביותר בראיונות עבודה והשאלות שעליהן עלינו לענות באמת:

1. מה אתם יכולים לספר לי על עצמכם?

2. איך הניסיון שלכם הופך אתכם למתאימים לתפקיד?

3. למה לקחת אתכם?

מאחורי 3 השאלות האלה עומדת אותה השאלה. לא מעניין אותו מה עשית בתיכון. הוא רוצה לדעת "למה אתם?". וכדי לענות נכון על השאלה הזו עלינו לחשוב כמו במאי פרסומות קולנוע: אילו נקודות קצרות ורלבנטיות נוכל לתת ברצף כדי שיבין שאנחנו מתאימים לתפקיד?

לדוגמה, אישה המתראיינת לתפקיד מנהלת פרויקטים בכירה יכולה לענות כך:

"ב-25 השנים האחרונות עברתי סידרת תפקידים שעזרו לי להבין לעומק כיצד לנהל פרויקטים. בשל כך, הצלחתי להניב תשואה חיובית בפרויקטים שניהלתי בשנים האחרונים הגבוהה ב-17% יותר משל שאר מנהלי הפרויקטים האחרים במקום שעבדתי".

בתשובה שכזו היא מציגה את הערכים שחשוב לה להציג (ושהיא מאמינה שהמעסיק מחפש) –שאיפה להתקדמות (עברה סידרת תפקידים), יכולת למידה (פענחה כיצד לנהל פרויקטים נכון) והישגיות (יודעת בדיוק מה אחוז ההצלחה שלה).

4. למה אתם מחפש עבודה חדשה?

5. למה עזבתם את מקום העבודה הקודם שלכם?

6. איך תסבירו את הפער בין מקום העבודה הקודם שלכם לזמן הנוכחי?

מאחורי 3 השאלות האלה עומדת השאלה "האם משהו דפוק אצלך?". אני יודע שזה נשמע קצת בוטה אבל בסופו של יום אף אחד לא רוצה להעסיק את ההוא שאחרים לא רצו. לכן, כדי לענות נכון עלינו לחשוב מה ההסבר החיובי לכך שאנחנו מחפשים עבודה כרגע.

לדוגמה, אדם שמתראיין לתפקיד מכירות לאחר ששנה לא עבד במקום אחר יכול לענות כך:

"במקום העבודה הקודם שלי הגעתי לתוצאות שהיו בסדר. לא יותר מזה. ומכיוון שחשוב לי להצליח ולהצטיין במקום העבודה הבא שלי, לקחתי לעצמי שנה כדי להשתלם במכירות ולשפר את יכולות התקשורת הבין אישית".

בתשובה הזו, מראה איש המכירות כי הוא נחוש להצליח ולכן מוכן להשקיע בעצמו כדי לבצע את תפקידו בצורה הטובה ביותר.

7. איך נראה יום ממוצע במקום העבודה הקודם שלכם?

8. אתם יכולים לתאר לי מצב שבו השגתם הצלחה במקום עבודה קודם?

9. מה אהבתם או לא אהבתם במקום העבודה הקודם שלכם?

10. יצא לכם לעבוד תחת מנהל שהיה לכם קשה אתו? מה הפך אותו לקשה?

11. אתם יכולים לתאר את המנהל האידאלי?

מאחורי 5 השאלות הללו עומדת השאלה "איך אתם מגיבים בזמן העבודה לאחרים, לצוות שלכם ולמנהל שלכם?". כדי לענות עליה בצורה נכונה עלינו לחשוב אילו חוויות נוכל להביא שיציגו באופן הנכון ביותר את התפקוד שלנו ולהימנע משקרים או מעיוותי האמת.

לדוגמה, מנהלת כוח אדם שמתראיינת לתפקיד דומה בחברה גדולה יותר יכולה לענות:

"במקום העבודה הקודם הייתי מגיעה כל יום ב-8 ומרכזת את כל המיילים שנשארו פתוחים על פי סדרי העדיפויות שלהם. על הדחופים ביותר הייתי עונה מיד ואז מרכזת את הצוות לישיבת בוקר שבה היינו בוחנים את כל ההצלחות של היום הקודם ומעלים רעיונות לשיפור היום.

לאחר מכן, הייתי נפגשת עם הסמנכ"לית, מעבירה את עיקרי הרעיונות שעלו בפגישה והיינו מחליטות מה יבוצע ומתי. למרות שהיא הייתה מעט קשוחה ולא תמיד היה לי קל איתה, השקיפות ושיתוף הפעולה היו חשובים ביותר כדי שדברים יתבצעו. ולשם זה אנחנו שם, לא?"

כך, בתשובה אחת היא הציגה את היכולת שלה ליצור צוות דינמי שפועל כיחידה אחת ואת הדרך שבה היא התמודדה עם הבוסית שלה, למרות שזה לא תמיד היה קל. למרות הקושי, היא מציגה את חשיבות זרימת העבודה על פני מלחמות האגו.

12. באילו 5 מילים המנהל האחרון שלכם היה מתאר אתכם?

13. אילו 5 מילים מתארות את סגנון העבודה שלכם?

14. מה החוזקה הכי גדולה שלכם?

15. מה החסרונות הכי גדולים שלכם?

16. מה הספר האחרון שקראתם?

17. אם קיבלתם ערימת מטלות לסיום תוך שעתיים וברור שלא תספיקו, מה תעשו?

18. אם המנהל שלכם טועה או מבקש מכם לבצע משהו שגוי, מה תעשו?

19. מה מניע אתכם?

מאחורי 8 השאלות הללו עומדת השאלה "איזה מין אדם אתם?". כדי לענות בצורה נכונה עלינו לחשוב אילו תכונות יש לי שחשובות לצורך התפקיד. למרות שלא תמיד אפשר לנחש זאת, ניתן להסיק את התשובה מתוך הקשבה למראיין ומקריאת הכתוב באתר שלהם.

לדוגמה, אדם שמתמודד לתפקיד של מהנדס תוכנה בחברה ביטחונית בה הוא מעריך שיש דגש על ערכים כמו 'שמירת סוד', 'נאמנות' ו'עבודת צוות' ידגיש את הביטויים כאשר יצטרך לתאר את עצמו או להציג אותן בתור חיסרון שלו ('אני לא מדבר על העבודה איפה שלא צריך').

נקודה שחשוב לזכור: אני יודע שהרבה נוהגים להציג יתרונות כחסרונות. זה בערך מה שהמראיין מחפש. עם זאת, חשוב לשמור גם על היצמדות לעובדות וגם להבין שהמראיין לא טמבל ולא יאמין ששליח בדומינוס פיצה הוא 'אחראי על שילוח בחברת מזון בין לאומית'.

20. איפה אתם רואים את עצמכם בעוד 5 שנים?

21. מהו תפקיד החלומות שלכם?

22. מהי סביבת העבודה האידאלית עבורכם?

השאלה שעומדת מאחורי 3 השאלות הללו היא "מה חשוב לך בתהליך העבודה?". כדי לענות עליהן בצורה נכונה עלינו לחשוב אילו מאפייני עבודה שחשובים לנו קיימים במקום העבודה הזה. אם נתאר מאפיינים שמקום העבודה לא יכול להציע, נפסול את עצמנו באופן מיידי.

לדוגמה, אישה שמתראיינת לתפקיד מנהלת מדיה חברתית עשויה לענות:

"בעוד 5 שנים אני רואה את עצמי כאחת האחראיות על צוותי המדיה החברתית בחברה. מכיוון שחשובה לי התדמית של החברה, הצוות שלי יעסוק בניטור מתמיד אחר התגובות למוצרים שלנו ובמענה על שאלות העולות על ידי לקוחות קיימים ופוטנציאליים."

בתשובה זו, היא מראה כי היא יודעת בדיוק מה היא מעוניינת להשיג עבור החברה, לאיזה תפקיד היא מעוניינת להגיע וכי היא רואה שליחות במתן שירות ללקוחות הקיימים והעתידיים של החברה.

23. למה אתם רוצים לעבוד פה?

24. על איזו משכורת חשבתם?

25. מה אתם יודעים על החברה שלנו?

26. לאן עוד שלחתם קורות חיים?

השאלה שעומדת מאחורי 4 השאלות הללו היא "האם אתה באמת רוצה לעבוד פה ולא סתם שולח קורות חיים לכולם?". כדי לענות עליהן בצורה נכונה עלינו לחשוב איך אנחנו מתכוונים להוכיח למראיין שאנחנו באמת מעוניינים לעבוד שם.

לדוגמה, אדם שמתראיין לתפקיד עורך דין במשרד עורכי דין גדול עשוי לענות:

"אחת הסיבות שהגשתי מועמדות לעבוד ב'משה, דוד ויהונתן' היא ההתמחות שלכם בדיני משפחה וזו גם הסיבה שהגשתי קורות חיים אליכם ולמשרד 'איינשטיין ובוהר' שלמרות היותו קטן יותר (ואני מעדיף אתכם) מתמחה גם הוא בנושא. נושא דיני המשפחה מאוד קרוב ללבי".

בתשובה זו, מראה המרואיין כי לא סתם הגיע אליהם במהלך חיפושי עבודה בכל מקום אלא כי הוא השקיע כדי להבין את השוק ולמצוא מקום עבודה שבאמת מעניין אותו.

זהו להיום. עכשיו, מסקרן אותי לשמוע בתגובות שמתחת למאמר מה דעתך עליו?

שיהיה לך יום מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?