cuttingchives

איך טיפ שקיבלתי מאחד השפים המובילים בארץ גרם לי להפוך ליעיל יותר מרוב האנשים?

היי,

בפעם הקודמת, הסברתי איך להפוך ליותר אסרטיביים מבלי שיחשבו שאנחנו תוקפניים או נודניקים. היום, רציתי לשתף בסיפור אישי. כזה, שמכיל טיפ מבריק שקיבלתי מאחד השפים המובילים בארץ והפך אותי ליותר יעיל משהייתי אי פעם.

אל תוך הארוחה הפרטית

לפני מספר שנים, הוזמנתי לארוחה פרטית שבה בישל אחד השפים המובילים בארץ. הפגישה התנהלה כמצופה. הם רצו את עצתי בנושא מסוים. קיבלו אותה. והיו מרוצים מאוד. רק שהיה שם משהו שעניין אותי אפילו יותר מהפגישה.

יש לי אהבה ענקית לבישול. אני נהנה לבשל. עושה את זה מתי שרק אוכל. רק שבאותה נקודה, ניסיתי לבשל "כמו שרואים בטלוויזיה". מדליקים אש מתחת לסיר. שמים שמן. קוצצים בצל. זורקים אותו פנימה וכן הלאה. רק שבמציאות… זה יותר מלחיץ משזה נראה בטלוויזיה.

מהרגע שהסיר כבר על האש והשמן רותח, השעון מתחיל לספור לאחור. הרכיבים יכולים להישרף. לכל דבר יש את הטיימינג שלו. ואם כישורי החיתוך שלנו לא מספיק מהירים… יכול להיות שהכל ילך לזבל במקום לבטן.

אז ניגשתי אל השף בנימוס, אחרי שסיים את עבודתו. לחצתי את ידו. ושאלתי אותו את השאלה שלא העזתי לשאול קודם. מה אני יכול לעשות כדי לגרום לבישול להיות פחות מלחיץ ויותר ממוקד. והתשובה שלו, גרמה לי לעצור רגע. ולשנות את צורת ההסתכלות שלי על בישול.

הטיפ ששינה את צורת החשיבה שלי

הוא חייך אליי. היה לו ברור שלא מדובר בבוגר אקדמיה לבישול כל שהיא. אלא בבשלן ביתי חובב לכל היותר. אולי האוכל טעים. רק שלא הייתי מקצועי. עם זאת, הוא היה סובלני כלפיי. כנראה ששאלו אותו את השאלה הזו כבר הרבה פעמים. והתשובה שלו הפתיעה אותי מאוד.

זה נכון, הוא אמר, שבתוכניות בישול הכל מוכן מיידית. קוצצים בזמן אמת ומשליכים לתוך השמן. עושים פעולות עם 2 ידיים בו זמנית. רק חשוב לזכור שאלה אנשים שכבר למדו לחתוך במהירות. ואת התזמון המדויק שבו צריך לבצע כל פעולה. רק שאתה לא שם.

הוא צדק. לא הייתי שם. רק שהיה חשוב לי לנסות להיראות מאוד מקצועי כשאני מבשל. אז ניסיתי לשחק אותה. זו טעות, הוא הסביר לי. מצד אחד, יש מקום תמיד להתמקצעות. ללמידת שיטות יעילות ומהירות לחתוך. או להקפיץ אוכל. או לעשות כל דבר אחר.

מצד שני, יש תפישה בבישול שנקראת מיזון פלאס (Mise en place). וצורת החשיבה הזו יכולה לעזור לך מאוד. בצרפתית משמעות הביטוי מיזון פלאס הוא "הכל במקום". ובבישול, לעתים קרובות נעדיף להכין את כל המצרכים לבישול, כבר חתוכים, לפני שנתחיל לבשל.

בצורה הזו, אנחנו יכולים לתכנן מראש מה אנחנו עומדים לעשות. ואז להכין כל מצרך מראש. חתוך נכון. ולפעול לפי המתכון. אז נכון, זה לא יהיה כמו בטלוויזיה. רק שהכנת המצרכים מראש מורידה מהלחץ. ומאפשרת להתמקד בתזמון הכנסת כל רכיב לתבשיל.

איך נשתמש במיזון פלאס כדי לשפר את היעילות האישית שלנו?

לרוב האנשים אין מטרה מוגדרת כמו שצריך. הם יודעים בערך מה הם רוצים שיקרה. לא מתכננים מראש מה הם רוצים להשיג בדיוק. ואלה שכן, בדרך כלל די מאלתרים בדרך להגיע לשם. רק שאלה לא דרכים יעילות להפוך להרבה יותר יעילים.

כאן בדיוק נכנסת התפיסה של מיזון פלאס בתוך החיים שלנו:

1. להחליט קודם מה אנחנו רוצים לבשל – אנחנו רוצים להשיג המון דברים. בכל מני תחומי חיים. רק שכשאנחנו לא סגורים על מה אנחנו רוצים להשיג קודם, אנחנו פועלים בהמון כיוונים בו זמנית. שזה גם מלחיץ, גם מבלבל וגם שורף לנו המון אנרגיה פיזית ומחשבתית.

אז בשלב הראשון, אנחנו צריכים להתמקד במשהו אחד שאנחנו רוצים להשיג. ולהגדיר לעצמנו באיזו דרך להשיג אותו. כן, אני יודע. יש המון שיטות לעשות דברים. חשוב לבחור אחת. לא משנה איזו. אם לא נעשה את זה, כל שאר השלבים לא משמעותיים.

רק לצורך הדוגמה, נניח שרצינו לשפץ את האתר של העסק שלנו. גם אם יש מטלה נוספת שחשובה מעט פחות, נשים אותה רגע בצד.

2. להבין אילו דברים נדרשים לנו לדרך – בשלב הזה, כשמתכוונים לבשל מנה צריך להבין 2 דברים: מהם המצרכים שנדרשים כדי להכין את זה ואילו מיומנויות נדרשות לצורך הבישול. אם יש לנו את שניהם, אפשר להתחיל לבשל.

באותה מידה, נרצה להבין מה נדרש כדי להשיג את התוצאה שרצויה לנו בחיים. אילו דברים פיזיים נדרשים לצורך התהליך. וכמובן, אילו מיומנויות נדרשות מאתנו לצורך התהליך. כן, אם חסרות מיומנויות או שחסרים דברים, צריך לרכוש אותם מראש.

בשלב הזה, אנחנו עדיין לא עושים כלום. רק עושים "בדיקת מלאי". להבין מה חסר ומה יש. זה יעזור לנו להתכוונן לקראת העשייה שתבוא בעוד רגע. וכן, צריך אשכרה לכתוב את זה לעצמנו. להגדיר בצורה מפורשת על דף (או בקובץ או באפליקציה או בכל דבר אחר).

אם נמשיך את הדוגמה, כדי לשפץ את האתר נצטרך מספר דברים. מיומנויות כמו בניית אתר או עיצוב אתרים נדרשות לתהליך. אם נרצה שהאתר ייראה ויתפקד טוב בכל מקרה. ובנוסף, חשוב שיהיה לנו מקום לאחסן את האתר, תמונות כדי לאכלס את האתר ותכנים כמובן.

3. אם יש רכיב שדורש טיפול מיוחד יש להתחיל ממנו – לחלק מהמתכונים דרוש משהו שיוכן מראש ויתקרר בצד. בצל מטוגן למשל. כלומר לא מספיק להכין בצל חתוך. אלא צריך לטגן אותו להניח אותו להתקרר מעט (לא יותר מדי).

בשלב זה, נבחן את הרכיבים שבידינו. לבדוק אם אחד מהם דורש הכנה מראש. ובמידה וכן, נתחיל את היישום ממנו. חשוב לשים לב בשלב הזה, שיכולים להיות מספר רכיבים שדורשים טיפול מיוחד. לכן, חשוב להתחיל מאלה שלוקחים יותר זמן ולהמשיך אחריהם לבאים בתור.

להמשך הדוגמה, כתיבת תכנים יכולה להיות משהו שחשוב להכין מראש. כי אז, כשנבנה את האתר, פשוט נוכל להעתיק אותם פנימה. ואז, בזמן בניית האתר, נוכל ליצור את העיצוב כך שיתאים לתכנים החדשים.

4. להכין את המצרכים לשימוש – רגע לפני הבישול על פי שיטת המיזון פלאס, עלינו להכין את כל המצרכים בצורה נכונה ובסדר שבו אנו אמורים להשתמש בהם. כדי שכשנצטרך לבשל, פשוט ניקח כל מצרך ופשוט נשפוך אותו או נפזר אותו בסיר.

כאן, נעשה בדיוק את אותו הדבר. עכשיו, נתחיל לפעול כדי לפתח את המיומנויות שחסרות, במידה וחסרות. או שנמצא את אנשי המקצוע הרלבנטיים כמובן. נשיג את הדברים שנדרשים כדי לצאת לדרך. ונכין את כל אלה כך שנוכל לצאת לדרך בהקדם.

בהמשך הדוגמה, נרכוש אחסון לאתר, מנוי לאתר שמרכז תמונות (בהן נוכל להשתמש) ולאתר שמכיל עיצובים שבהם נשתמש לבניית האתר. לאחר מכן, נכתוב תכנים שיחליפו את התכנים שנרצה לשדרג ונתכנן את השינוי העיצובי. כרגע, לא צריך ממש לבנות את האתר עדיין.

5. להתחיל לבשל לפי הסדר – לכל דבר יש סדר הגיוני. רצף פעילויות בעלות משמעות ברצף ההכנה. טיגון מרכך, משחרר טעמים ומערבב אותם. שימוש במלח ובסוכר מאפשר לירקות ופירות להגיר נוזלים. ערבוב מהיר של תפוחי אדמה מכניס אוויר לפירה וגורם לו להיות קליל.

בשלב הזה, פשוט נצא לדרך לכיוון התוצאות שלנו. נפעל על פי המסלול שקבענו מראש. ונשתמש בכל המשאבים שהכנו בשלבים הקודמים. כי זה מה שיאפשר לנו להגיע לתוצאות שלנו בצורה היעילה והמהירה ביותר.

לסיום הדוגמה, זה השלב שבו נבנה את האתר על פי העיצוב שהכנו מראש. נציב את התכנים והתמונות. ובמידת הצורך, נבצע תיקונים כך שהוא ייראה בדיוק כמו שרצינו. או ניקח איש מקצוע שיעזור לנו לתקן או לבצע דברים שלא נדע לעשות בעצמנו.

חשוב לציין: לעתים קרובות, יקרו דברים שלא נוכל לצפות. רק שאם הכנו את כל מה שמסביב, נוכל להיות יותר בשליטה. לא בלחץ של הכנות תוך כדי ביצוע. וזה, יעזור לנו להתאפס, לתקן ולסדר את מה שצריך. אין באמת אפשרות אחרת.

עכשיו מסקרן אותי לשמוע בתגובות: מהן התובנות שעלו לך בעקבות קריאת המאמר?

שיהיה לך המשך יום מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

[print-me target="#headline, #main-post-content" do_not_print=".comment"]

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

4 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?