היי,
בשבוע שעבר, הצגתי שאלון שיעזור לך לדעת אם יש לך את כל מה שנדרש כדי להצליח בחיים ומה צריך לעשות כדי לפתח את מה שחסר. השבוע, נתמקד בנושא שעולה די הרבה ומטריד חלק ניכר מאתנו – איך לשפר את יכולת הריכוז והזיכרון שלנו?
שובם של ההרגלים
ההרגלים שלנו מעצבים את היכולות שלנו. ככל שאנחנו עושים משהו יותר פעמים ובצורה דומה, כך המוח מאמץ את תבנית ההתנהגות הזו גם לתחומים אחרים. בחלק מהמקרים, ההרגל מפתח את צורת החשיבה שלנו כדי לקבל תוצאות טובות יותר.
לדוגמה, ככל שאנחנו מתרגלים לעבוד עם מספר גדול יותר של חלונות פתוחים בדפדפן או תוכנות הפועלות ברקע במחשב, כך גם היכולת שלנו לעשות דברים בצורה מקביל מתפתחת בצורה מדורגת ובתחומי חיים אחרים שלנו.
במקרים אחרים, זה עשוי לפגוע בנו. לדוגמה, ככל שהטלפונים שלנו נהיים חכמים יותר, כך אנחנו זוכרים פחות. וזה הגיוני. מספרי הטלפון גם ככה נמצאים בזיכרון המכשיר. גוגל זמין מתמיד למענה על שאלות. וגם לנודניק שחייב לדעת "באיזו סדרה ההוא הופיע קודם" יש גישה ל-IMDB.
וזה משפיע עלינו. מאוד. כמות הזמן שבה אנחנו מסוגלים להישאר מרוכזים הופכת להיות קטנה יותר בכל שנה שעוברת. הזיכרון שלנו, בשל חוסר צורך להשתמש בו לעתים קרובות, מעלה קצת אבק ולוקח לנו יותר זמן לשלוף מידע בעזרתו.
איך לשפר את הריכוז והזיכרון עוד היום?
עובדה ידועה היא כי כדי להצליח יותר בחיים, עלינו להגיע אל התוצאות שהצבנו לעצמנו. מסיבה זו בדיוק, עלינו לפתח את השליטה העצמית הנדרשת כדי להגיע אל התוצאות הללו. 2 הטריקים הבאים (שהוכחו מדעית) יעזרו לנו "לאלף" את עצמנו ולהחזיר לעצמנו את השליטה ביכולות שלנו:
1. לכווץ יד – במחקר שנערך בשנת 2013 באוניברסיטת ניו אינגלנד גילו רות פרופר ושות' תופעה מרתקת. נחקרים שכיווצו את יד ימין לאגרוף במשך 90 שניות בזמן למידת מידע וכיווצו את יד שמאל במשך 90 שניות בזמן מענה על שאלות, הצליחו לזכור את המידע הנלמד בצורה טובה יותר מהשאר.
הסיבה לכך מעניינת לא פחות מתוצאות המחקר: חצי המוח הימני (של האונה הקדמית שלנו) שולט בצד ימין של הפנים והשמאלי של הגוף; מהצד השני, חצי המוח השמאלי (של האונה הקדמית שלנו) שולט בצד שמאל של הפנים והימני של הגוף. וכפי הנראה, מסתבר שזה די הדדי.
בעת כיווץ יד ימין, אנחנו מפעילים את חצי המוח השמאלי שאחראי על הזיכרון ועל שליפת המידע וכך צורבים את המידע יותר בקלות. בעת כיווץ יד שמאל, אנחנו מפעילים את חצי המוח הימני האחראי לתחושות שאנו מרגישים וכך שולפים את הזיכרון יותר בקלות (זיכרונות צרובים תמיד לתחושות).
לכן, כשאנחנו רוצים לזכור משהו בצורה טובה יותר, עלינו לכווץ את יד ימין במשך 90 שניות וללמוד אותו. כאשר נרצה לשלוף אותו (נניח בעת מבחן או כששואלים אותנו שאלות) יותר בקלות, נכווץ את יד שמאל במשך 90 שניות ונענה יותר בקלות.
2. לעיסת מסטיק – אני חייב להתוודות שלעיסת מסטיק קולנית עשויה להפגין חוסר נימוס משווע. עם זאת, במחקר שהתפרסם בשנת 2013 גילו קייט מורגן ושות' כי לעיסת מסטיק שיפרה את יכולת הריכוז השמיעתי ואת הזיכרון קצר הטווח של אנשים שלעסו מסטיק לעומת אלו שלא.
לכן, כאשר נרצה להתרכז ולזכור יותר טוב, פשוט נלעס מסטיק. רק בפה סגור. כדי שגם אחרים יוכלו להתרכז במה שהם עושים ולזכור משהו.
זהו להיום. לא כל פעם צריך להיות מגילה. עכשיו מסקרן אותי לשמוע מה דעתך על המאמר?
שיהיה לך שבוע מעולה,
ליאור