meditate

רוצה להגיב בצורה רגועה יותר בחיים? שיטת 3 השלבים תעזור לך לשלוט במצב הרוח שלך

היי,

בפעם הקודמת הצגתי בפניך שיטה פשוטה ועוצמתית ביותר להביא אדם לעשות כרצוננו. הפעם, רציתי לגעת בנושא השליטה העצמית ובצורה מדויקת יותר – בדרך שבה אנחנו יכולים לשלוט במצב הרוח הפנימי שלנו.

לא באמת שייך לעצמו

שוב זה קרה. הוא הרגיש כאילו כרגע הסתיימה המלחמה מסביבו. כאילו שענני העשן עלו מכל עבר. והוא שנא את עצמו קצת. עוד פעם לקוח עצבן אותו. נתן לו להגיע לנקודה שבה הוא כבר לא הצליח לשלוט בעצמו והתפוצץ.

על פניו, הוא יכול היה להמשיך לספר לעצמו את הסיפור שהוא אסרטיבי. שהוא מגן על כבודו, כבוד החברה ועל הדרך שבה אחרים מסתכלים עליו. שאם הוא ייתן ל"הם" "לנצח" אז זה יהיה "תקדים" עבורם להמשיך להתנהג כלפיו באותה צורה שוב.

אבל הוא ידע שזה לא זה. הלקוח הזועם הנוכחי פגש אותו בפעם הראשונה עכשיו. וזה לא שהוא כעס דווקא עליו. הוא פשוט היה נציג השירות והלקוח היה זועם. כשזעם נתקל בתסכול מאופק, זה רק מתכון לפיצוץ שמתבשל על אש בינונית.

והוא שנא את זה בעצמו. למרות שאחרים דווקא העריצו אותו על הדרך שבה התייחס ללקוחות. הוא ידע שזה הרגל מגונה, ההתפרצויות האלה. שיש דרך אחרת לעשות דברים. והוא שנא את זה בעצמו, כי זה רק הזכיר לו עד כמה הוא לא באמת שייך לעצמו.

להתמודד עם הרגש

לפעמים אנחנו מרגישים כאילו אנחנו לא שולטים בעצמנו. כאילו מצב הרוח שלנו משתלט עלינו. מצב הרוח הזה יכול להיות שלילי כמו שהוא יכול להיות חיובי. הוא יכול לגרום לנו לתפקד הרבה יותר טוב ולפעמים גם להשבית אותנו לגמרי.

זה יכול להיגרם כי ראינו משהו בחדשות או משהו שחבר שיתף בפייסבוק. זה יכול להיות כי אנחנו עוברים משהו בחיים האישיים שלנו. למען האמת זה יכול להיות כמעט כל דבר. וזה לא רע להרגיש. להיפך. דווקא היכולת להיות קצת בתוך רגש ולא לברוח ממנו ישר היא בריאה עבורנו.

השאלה היא מה אפשר לעשות כשאנחנו נסחפים לתוך רגש שמפריע לנו לתפקד. נגיד שכרגע שמענו בחדשות משהו שמעציב אותנו או מכעיס אותנו. בהתחלה, זה לא ממש מפריע. אחר כך, ככל שאנחנו חושבים על זה יותר ויותר, התחושה הופכת למציקה יותר וקשה לנו להתרכז בעבודה.

אם אנחנו לא יודעים איך להרגיע את הכעס בדוגמה הזו, הוא מתחיל לחלחל לתוך העבודה שלנו. לתוך שיחות עם אנשים. לתוך מערכת היחסים שלנו. אם לא נדע איך להרגיע אותו, הוא עשוי יהיה להשפיע על הדרך שבה אנחנו מפרשים דברים שקורים סביבנו ומגיבים אליהם.

שיטת 3 הצעדים לשליטה על מצב הרוח

כאשר אנחנו רוצים לשלוט במצב הרוח שלנו ולשנות אותו לאחד שמוביל אותנו לתוצאות טובות יותר נוכל להשתמש בשיטה הבאה שמגיעה מתוך עולם ה-NLP:

1. לתת לו לעלות – כאשר אנחנו מרגישים שרגש מציף אותנו ואנחנו רוצים להפסיק אותו, עלינו קודם כל לאפשר לו לעלות. כן, שמעת אותי נכון. גם ככה כל דבר שאנחנו מתנגדים אליו, רק מתחזק. לכן, ניתן לו לעלות ונאפשר לו לרבוץ עלינו קצת.

ולא, זה לא מספיק להחליף את החשיבה ל"חשיבה חיובית". זה לא עובד. כשאנחנו כועסים, לעתים רחוקות בלבד מספיק לחשוב מחשבה שמחה כדי להחליף את מצב הרוח. וכן, אפילו אם זה נכתב על ידי איזה גורו בספר. אני מזמין אותך לנסות בעצמך כדי לראות מה קורה במציאות.

2. להחליט להחליף אותו – בהנחה שהרגש אינו משרת אותנו באותו הרגע, עלינו להחליט לשחרר אותו. מכיוון שמצב רוח יכול להיעלם רק כשמצב רוח אחר מגיע במקומו, נרצה גם להחליט מה מצב הרוח החדש שאליו נרצה להחליף.

בדומה לכל תהליך אחר שקשור ל-NLP, עלינו להגדיר בצורה מאוד ממוקדת מהי התוצאה שאליה אנחנו מכוונים. לכן, לא מספיק להחליט לעבור למצב רוח "לא עצבני" אלא להגדיר לאיזה מצב אנחנו כן רוצים להיכנס ("שמח", "סקרן" וכן הלאה).

3. לשנות את הכיוון – אני לא יודע אם שמת לב לכך אבל כשאדם נמצא בתוך מצב רוח מסוים, הוא תמיד יהיה גם באותה יציבה ויראה את אותה הבעת הפנים. כמובן, יש לשים לב כי לעוצמות רגש שונות ישנן גם הבעות בעוצמות שונות.

כדי להעלות תחושה חדשה עלינו להבין עיקרון יסוד מעולם ה-NLP: גוף ומחשבה משפיעים באופן בלתי נמנע זה על זה. כלומר, אם ניכנס ליציבה והבעת פנים המאפיינות אדם שנמצא במצב רוח מסוים, נוכל להיכנס לתוכו בקלות.

לכן, עלינו לעצור שניה ולחשוב איך נראה אדם שנמצא בתוך מצב הרוח הזה. אם חסר לנו מקור מדויק להשוואה, קל מאוד להיכנס לאתר גוגל. שם אפשר ללחוץ למעלה על הכפתור של התמונות ולהקיש את שם מצב הרוח כדי לקבל עשרות תמונות שמראות איך נראה אדם במצב הזה.

אז, עלינו לסגל לעצמנו את היציבה ואת הבעת הפנים של אדם שנמצא במצב שכזה במשך דקה או שתיים ולהרגיש את השינוי המפתיע במצב הרוח שלנו.

נקודה חשובה ליישום של השיטה: עדיף להתאמן על זה קודם כל בבית. נניח שאנחנו בבית ויש לנו קצת זמן לתרגל שליטה במצב הרוח שלנו. נבחר מצב רוח, נחפש בגוגל תמונה של אדם במצב הרוח הזה וניכנס לתוך היציבה והבעת הפנים המאפיינות אותו.

אחרי שנכנסנו לתוך מצב הרוח החדש, נוכל להחליט על מצב רוח אחר ולעבור אליו. ככל שנתרגל את המעבר בין מצבי הרוח יותר בבית, כך יהיה לנו קל יותר לשלוט בעצמנו כאשר אנחנו נכנסים למצב רוח שאינו רצוי בזמן אמת.

עכשיו מסקרן אותי לשמוע: מה התובנות שעלו לך מתוך קריאת המאמר?

שיהיה לך שבוע מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

[print-me target="#headline, #main-post-content" do_not_print=".comment"]

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

7 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?