שליטה עצמית

לגזור ולשמור: איך להרגיש הרבה יותר שליטה עצמית במצבי לחץ שאין לנו שליטה אמיתית בהם?

בפעם הקודמת, הבאתי טיפים לא שגרתיים ליצירת רושם ראשוני מעולה. רק שהשבוע, הכל השתבש לנו שוב. והפעם בתפקיד אורח, מבצע צבאי שמלווה בירי על יישובי עוטף עזה וזליגת ירי לאזור הדרום והמרכז. רק ששוב, המצב משבש, גורם לחוסר תחושת שליטה עצמית ואפילו מסכן לנו את החיים.

אולי אפתיע אותך ואומר שהמצב משפיע עליי בדיוק כמו על כל השאר. במשך שעות חשבתי אם אני במצב רוח לכתוב משהו. גם אותי המצב מתסכל. במיוחד כיום, כשיש לי ילד קטן. מה שמעלה את מפלס הלחץ בכל פעם שיש אזעקה בצורה משמעותית.

רק שיש לי כמה שיטות שאספתי במהלך השנים שעוזרות לי לשלוט במצב הרוח שלי. לפחות בזמן אמת כדי לתפקד כשצריך. והדרכים האלה, יכולות לעזור לכל אחד ואחת מאתנו. כך שאם אחת השיטות תוכל לעזור גם לך, זה בהחלט מצדיק את כתיבת המאמר הזה.

עזרה ראשונה לזמני לחץ

יש מצבים שיש לנו בהם שליטה. כאלה שאם נעשה בהם משהו אחר, התוצאה תשתנה. הכל יסתדר. רק שמצב של מבצעים צבאיים, כשאנחנו לא חברי קבינט או חיילים, הם מצבים אחרים. כאלה שבעיקר מלחיצים אותנו. ואין לנו באמת דרך לשנות את התוצאה שלהם.

הרי זה לא שאם נאמין ממש חזק או נבצע פעולה מסוימת טילים לא ינחתו. ועם זאת, יש דבר אחד שכן נוכל לשלוט בו – בעצמנו, בתחושות שלנו ובתגובות שלנו למה שקורה. כי גם אם יורים עלינו ואנחנו מגיבים בצורה שקולה יותר, יש יותר סיכוי שנשרוד ונוכל לעזור לאחרים.

השאלה היא איך. כי במצבים שקטים שבהם אנחנו יכולים להירגע, אנחנו יכולים לבצע תרגילי NLP ודמיון מודרך. לפעמים אפילו לשנן לעצמנו אפירמציות. מעין משפטי אישור עצמי חיוביים שיעצימו אותנו. רק שכשיורים ואזעקות וכל התקשורת והמדיה החברתית משדרות לחץ…

זה לא מצב אופטימלי לזה. אז איך נעשה את זה בכל זאת? נוכל להשתמש באחת (או יותר) משלוש השיטות הבאות:

שיטה 1 להחזרת שליטה עצמית: להודות על מה שיש לנו

כשאנחנו לחוצים, אנחנו בדרך כלל מנסים להגיב מתוך האינסטינקט הכי חייתי שלנו. לברוח, לקפוא או להילחם. ואם אנחנו כרגע לא בסכנת חיים אלא בלחץ מהפחד שנובע ממנה, האינסטינקט הזה משבית אותנו. גורם לנו להילחץ כל כך שאנחנו הופכים ללא יעילים.

כדי לצאת מהמצב הזה, אנחנו צריכים משהו שיקרקע אותנו. יחזיר אותנו לרגע למציאות. ינתק אותנו מלולאת המחשבות ולהבין שלא הכל נורא. אחרי הכל, יש גם דברים טובים בחיים שלנו. וכאן בדיוק נמצא הכוח של הכרת הטוב בחיים שלנו והוקרתו.

בהפוגת האזעקות, נוכל לעצור למספר דקות. למצוא מקום שקט. ולא לעשות שום דבר מיוחד חוץ מלהרהר לרגע. לחשוב מה יש לנו בחיים שהוא טוב. אפילו אם בדרך כלל אנחנו לוקחים אותו כמובן מאליו. ובדיוק בגלל זה.

זה יכול להיות קשור לבריאות שלנו או למה שבריא בגוף שלנו. זה יכול להיות קשור ליכולות שלנו. זה יכול להיות קשור למשפחה, לזוגיות ולחברים שלנו. זה יכול להיות קשור לרכוש שלנו. וכל דבר כזה, פשוט נודה על זה שיש לנו אותו. בצורה מדהימה, זה עוזר מאוד כדי להירגע.

שיטה 2 להחזרת שליטה עצמית: לעזור לאנשים אחרים

כשאנחנו מתמקדים רק בעצמנו, לפעמים קשה לנו להאמין בנו. אנחנו עמוק מדי בתוך ההתרחשויות, המחשבות והתחושות. ולא תמיד יש לנו פרספקטיבה מספקת כדי להאמין בעצמנו. ואת זה בדיוק, ניתן לנצל כדי להשיג הרבה יותר שליטה עצמית.

כשאנחנו ממוקדים באחרים, זה מסיח את דעתנו. על אחת כמה וכמה אם אנחנו עוזרים להם. הרי גם הם לא מצליחים לעזור לעצמם. ואם אנחנו עוזרים להם, אנחנו גם מחלצים אחרים מתוך המצב שלהם וגם הופכים להיות אנשים טובים יותר.

ויש עוד משהו אחד שגיליתי מתוך שני עשורים של עזרה לאחרים להתפתח ולשפר את היכולות שלהם. בכל פעם שאנחנו נותנים לאדם עצה, זו בעצם עצה שאנחנו נותנים לעצמנו. משום מה, הבעיות של אחרים, הן שיקוף מוגבר של אלה שאנחנו חווים.

לא בהכרח כי "ככה היקום". אלא גם כי "ככה אנחנו". כשמשהו מציק לנו, אנחנו רואים אותו באחרים. וכשאנחנו מייעצים להם מה לעשות בנוגע אליו, בצורה לא מודעת, אנחנו מייעצים לעצמנו. כאילו שהתת מודע שלנו נותן לנו את ההזדמנות לסייע לעצמנו, אם רק נקשיב לנו.

שיטה 3 להחזרת שליטה עצמית: לתכנן תוכניות לשבוע הבא

השיטה השלישית דומה לראשונה. לפחות בעיקרון שעומד מאחוריה – הקרקוע. זה שמעגן אותנו בתוך המציאות. רק שבניגוד לראשונה, בשלישית אנחנו מתכננים קדימה. ולא דברים מוזרים או לא אמיתיים. אלא תוכניות אמתיות שיכולות להתגשם בשבוע הבא.

פשוט לחשוב עליהן בצורה מפורטת. להבין איך אנחנו עומדים לבצע אותן. לפרטי פרטים. עם מי נעשה את זה? מתי זה יהיה? באיזו שעה? מה נלבש? איך זה ייראה, יישמע וירגיש לבצע את זה? ואיך זה ירגיש כשנסיים את זה?

התוכניות האלה משליכות חכה אל העתיד. נועצות במטרה שלנו את הקרס. ואז, לאט לאט, מתחילות למשוך אותנו להמשיך הלאה לעברן. במיוחד אם אנחנו עושים אותן לא רק עבורנו, אלא גם עבור אחרים. ובכך, לעזור לנו להיות הרבה יותר.

שיהיה לך המשך שבוע רגוע,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?