היי,
בפעם הקודמת, הבאתי 5 דברים שפשוט אסור להגיד ללקוחות שלנו (ומה לעשות במקום). הפעם, רציתי לחזור למסע שלנו בעקבות פיתוח האישיות הכריזמטית שלנו ולהתמקד בנושא שלא כתבתי עליו כבר די הרבה זמן – הביטחון העצמי שלך.
כמו עלה נידף
מחיאות כפיים. והוא התיישר בכיסא. חיכה שהמרצה יעלה על הבמה. איזה כיף הולך להיות. הפעם, הוא ילמד סוף סוף איך לעשות את הכסף הגדול שעשה. וזה כנראה הדבר שהיה חסר עד עכשיו במשוואה. אחרת לא היה לו הסבר למה העסק שלו עדיין לא עושה את המיליונים שהבטיחו לו.
הוא ישב מרותק במשך שעות. שתה את הדברים בצמא. כאילו היו טיפות המים האחרונות באמצע המדבר. מסכם את המילים בקפידה. זה הרי זה. הדבר שחיפש. והדברים נשמעו כל כך הגיוניים. כאילו שזה היה טיפשי מצדו לא לדעת אותם.
אחרי שבוע של יישום, התוצאות החלו להגיע. לא במבול מטורף של שיחות. אבל קצת. וזה התגבר. אז הוא הרגיש מרוצה. עד השיחה עם החבר השכיר שלו. מה זה. הלכת לעוד גורו והשטויות שלו. נו תפסיק עם השטויות. במקום לעשות את זה ככה, תעשה את זה אחרת.
אז הוא הקשיב לחבר. הרי זה חבר. והוא יודע על מה הוא מדבר. לשנייה הרגיש קצת טמבל שהאמין למרצה ההוא. ולמרות שהתוצאות החלו לרדת, החבר הבטיח שהן יעלו. זה הגיוני. גלים בעסק. העיקר שלא להקשיב לעוד איזה גורו.
מצד שני, הטיפ של החבר לא עזר. עכשיו, הוא כבר לא ידע למי להאמין. ואיפה שהוא בתוך הראש, הוא דווקא רצה להמשיך לעשות את מה שהמרצה אמר. הרי כשהוא יישם, הוא ראה תוצאות. אבל החבר… הוא לא רצה שיחשוב עליו שהוא אידיוט.
וכך הוא ישב חושב במעגלים. במשך שעות. כמו עלה נידף ברוח.
למה ביטחון עצמי זה בולשיט?
אחת הסיבות שאנשים לא מצליחים לממש את הפוטנציאל שלהם היא כי אין להם ביטחון עצמי. או לפחות זה מה שהם מאמינים. לו רק היו מעזים יותר. מרגישים יותר בטוחים ביכולות שלהם. אז היה להם הכל. כל הדברים שנגזלו מתחת לאפם.
ספוילר: אין דבר כזה "ביטחון עצמי". גם כשאני משתמש בביטוי הזה, אני מרגיש שאני מרמה אותך בצורה כל שהיא. בעיקר כי לא מדובר בדבר אחד ויחיד שאם נחזק אותו, ייפתחו שערי שמיים וההצלחה תיפול עלינו כמו שהייתה אמורה.
יש הרבה רמות שבהן אנו יכולים להרגיש בטוחים יותר בעצמנו. אנו יכולים להרגיש בטוחים ביכולת שלנו לבצע משהו אם עשינו אותו מספיק. אנו יכולים להרגיש בטוחים להגיב במצב מסוים, אם למדנו איך להתמודד אתו והתנסינו בכך. או להרגיש שלא משנה מה יקרה, נדע להתמודד.
כמו שאפשר להבין מדבריי, אני לא אוהב את המונח ביטחון עצמי. ולא רק כי אין "ביטחון עצמי" אחד. אלא כי מגיל קטן מלמדים אותנו מה משפיע על הביטחון העצמי שלנו. ואלה בעיקר דברים חיצוניים. כך שעל פניו, אם נאמין במה שלמדנו בעבר, נהיה תלויים בעיקר באחרים המשפיעים על הביטחון שלנו.
לכן, אם נרצה לבנות "ביטחון עצמי" אמתי שבו אנו שולטים באמת עלינו לדעת כיצד לקחת אחריות על כל סוגי הביטחון העצמי שלנו. וכדי לעשות זאת, עלינו לשלוט במידע שנכנס לראש שלנו ולמקד את עצמנו בכיווני החשיבה הנכונים.
7 טיפים קטנים שיעזרו לנו להכפיל את "הביטחון העצמי" שלנו
כאשר אנו מעוניינים להרגיש יותר בטוחים בעצמנו וביכולותינו, עלינו למקד את עצמנו בדברים הנכונים. 7 הטיפים הבאים יעזרו לנו לעשות זאת:
1. להפסיק לקבל עצות מכולם… – לכל אדם יש עצה בכל נושא היום. והוא שמח לתת לנו אותה. במיוחד בישראל. עם זאת, ככל שאנו מקבלים יותר עצות גדל הסיכוי שנקבל עצות מנוגדות. ואז, במקום להתקדם רק ניתקע במקום במחשבות על "ומה אם הייתי… אבל מצד שני…".
2. …ולהתחיל להקשיב לבעלי ניסיון מוצלח אמתי – בעל ניסיון מוצלח אמתי הוא לא בהכרח קנה מידה לדרך היחידה שבה משהו יעבוד. עם זאת, יש לו ניסיון. הוא כבר עשה את זה. נפל את הנפילות שלו. שווה להקשיב לו יותר מאשר לאדם שאין לו טיפת ניסיון אבל יש לו דעה בנושא.
3. להפסיק להתמקד באופטימיות ובפסימיות… – אני יודע, מספרים לנו שעדיף להיות אופטימיים. ופסימיות היא לא טובה. מצד שני, על פי ה-NLP זה לא נכון. כי זה לא משנה אם אנו אופטימיים או פסימיים. כל עוד אנו משתמשים בנטייה הטבעית שלנו בצורה היוצרת תוצאות.
4. …ולעבור להתמקד בפרואקטיביות ובריאקטיביות – תוצאות מובילות לתחושת ביטחון גדולה יותר בעצמנו ובכישורים שלנו. לכן, עלינו להעביר את המיקוד מאופטימיות ופסימיות למידה שבה אנו בוחרים אם להיות תמיד בעמדת תגובה לדברים שקורים (ריאקטיביות) או ליזום את האירועים (פרואקטיביות).
5. לשבור את מחסום ה"טבעי" – עבור חלק מהאנשים, ליזום זה לא דבר טבעי. עם זאת, כמעט כל דבר שאנו לומדים הוא לא טבעי בהתחלה. הוא הופך להיות "טבעי" ברגע שעשינו אותו מספיק. לכן, עלינו להשתדל לעשות דברים (כמו ליזום) בצורה מודעת עד שהם יוטמעו בנו בצורה מושלמת.
6. להפסיק למדוד את עצמנו ביחס לאחרים… – לפעמים זה יהיה הבוס שלנו שיגדיר לנו מהן תוצאות טובות. לפעמים אנו נעשה את זה ביחס לאחרים שעובדים אתנו. עם זאת, כל עוד אנו תלויים באחרים, תחושת הביטחון שלנו תהיה תלויה בהם. לכן, רצוי להפסיק.
7. …ולהתחיל להצטיין ביחס למדדים שלנו – במקום להשוות את עצמנו לאחרים, כדאי להתחיל להציב לעצמנו מטרות. הן צריכות להיות אפשריות, ממוקדות, מתוזמנות, מדידות והכי חשוב – מאתגרות. לכן, ניצור לעצמנו מטרות הגיוניות שבכל פעם ידחפו אותנו עוד קצת קדימה. ולהשתדל לשבור אותן. רק כדי להוכיח לעצמנו שיש בנו מצוינות.
נקודה לסיכום: השילוב בין 7 הטיפים הנ"ל אולי לא יהפוך אותך לסופרמן (או וונדרוומן בהתאמה) כבר מחר. עם זאת, הוא יעזור לך לשים את הקווים המנחים בדרך לתחושת הביטחון שתמיד רצית. ויעשה זאת בצורה יציבה ויעילה הרבה יותר מאי פעם
זהו להיום. עכשיו אשמח לשמוע מה דעתך על המאמר?
המשך יום מעולה,
ליאור
6 תגובות
תמיד שמתי לב שאם אני מסיים משימה קטנה בתחילת היום אני מקבל מוטיבציה גבוהה גם להמשך היום.
בו אני יכול לעבוד על בעיה גדולה שהסוף שלה רחוק ולהרגיש שהייתי מועיל.
אבל אם אני מתחיל את היום בבעיה גדולה שאין לה סוף אני ממש מתקשה להתרכז בהמשך כל היום.
מדויק וכל הכבוד ששמת לב לזה. תודה על התגובה אהרון!
אהבתי את המאמר ליאור,
כל הנושא של "ביטחון עצמי" מעניין אותי בדיוק בשלב הזה שאני נמצא בו בחיים.
לפחות אצלי, כרגע, אני מרגיש שאין עלי שום הגבלות. כלום. אין פחדים. מסוגל לעשות בערך כל מה שאני רוצה, מתי שאני רוצה ואיך שאני רוצה. מעבר לזה, מבחינת הרגשה – אני יציב יותר מאי פעם, למרות תוצאות מאכזבות בקנה מידה עולמי.
הבעיה בנקודה הזאת בחיים היא שיש לך יותר מדי אפשרויות פעולה… ופה דברים מתחילים להסתבך. במיוחד כשדברים לא הולכים. נקודה עדינה שצריך להיזהר ממנה…
יותר מזה, לפעמים כשאין לך שום פחד, התגובה של אנשים היא שזה לא אמיתי. ומהתחושה שלי, אני נתפס ככה כלא אמין. לפעמים… אפילו התגובות שלי מרגישות "טובות מדי מבשביל להיות אמיתיות" (אפילו אמרו לי את זה במילים(!)). והעניין במוצר הזה שלי… נעלם. ככה שמהתלהבות אדירה(!), אני מגיע לצינון מוחלט.
ואולי יש צורך לזייף חשש, או לזייף תחושה של חוסר בטחון… או שזה משהו אחר בכלל שאני מפספס.
בכל אופן, עדיין לא פענחתי את העניין. עוד עובד על זה…
מה שכן, בנקודה הזאת, אולי מטרות קטנות יותר יהיו יותר אפקטיביות ויעילות. שווה לנסות.
תודה!
היי Chosen,
כיף לראות שאתה מחוייב לתהליך שלך ומיישם את הדברים הכתובים בבלוג.
הנקודה שאתה מעלה לא קשורה לביטחון עצמי אלא להערכה עצמית. כאשר הביטחון העצמי של אדם גדול מהיכולות או מהתוצאות שעליהן הוא מתבסס נוצר מצב שבו ההערכה העצמית שלו היא מוגזמת.
במקרה שכזה, אתה צריך לבדוק איפה אתה נמצא ביחס לתוצאות שאתה אמור לקבל ולמפות את הפער. הפער הזה הוא מפת העבודה שלך להתפתחות האישית שלך. כשתגיע לכל המטרות הללו, הביטחון העצמי שלך יהיה יותר מבוסס והתגובות הללו יפסיקו להגיע.
מקווה שעזרתי למקד,
ליאור
ליאור, הבלוג שלך הוא היחידי שאני עוקב אחריו. זה מעיד עליו הרבה.
אני לא מצליח להבין.
כשניגשים לאנשים למכור את המוצר שלך, צריך שיהיה את הביטחון העצמי הזה, את ה"חוצפה" הזאת וצריך להיות יציבים מבחינה מנטלית.
יותר מזה, האנשים שבאמת מצליחים הם האנשים שיש להם את היכולת הזאת. וזו יכולת שהגעתי אליה היום עם הרבה עבודה, למה היא לא עובדת לי? כנראה כי חסרים לי דברים אחרים שלא שמתי לב אליהם עדיין.
מבחינת הערכה עצמית, הערכה העצמית שלי היא מאוד גבוהה. מצד אחד התוצאות שלי באחד התחומים שיותר חשובים לי בחיים פשוט נוראיות, אבל כשאני מסתכל על העתיד או כשאני מסתכל על עצמי אני מאוד מאוד מעריך ואוהב את מה שאני רואה. אני מסתכל על כל האי הצלחה שלי כ"טכניקה" שעדיין לא פיענחתי , או משהו שעדיין לא הבנתי ובגלל זה אני לא משייך את החוסר הצלחה הזאת לעצמי, אלא ל"טכניקה" שאני עוד צריך ללמוד. זו גם הסיבה שאני יכול להגיד שאני באמת מאושר, למרות הלחץ שיש עלי בהמון תחומים בחיים ולמרות האי הצלחה שלי בתחום הזה.
אני חושב שבאמת הפנמתי את מה שדיברת עליו כאן
בגלל זה קשה לי גם להבין מה זה הערכה עצמית מוגזמת. איך זה בדיוק משפיע על מה שקורה בפועל? איך זה משפיע על איך שהצד השני רואה אותי?
והאמת היא, שאני שנות אור ביחס לתוצאות שאני אמור לקבל עכשיו. הפער, כרגע, נראה גדול מדי מבשביל למפות אותו – וזו הבעיה שלי.
מבין? הכל היה יותר קל אם הייתי מבין מה אני לא יודע, אבל כשאתה לא יודע מה אתה לא מבין וכל התנסות מרגישה לך התנסות אחרת, אין לך דרך לדעת על מה בדיוק אתה עוד צריך לעבוד.
וזו נקודה שאף פעם לא הבנתי במכירות. כשאתה בא למישהו ומנסה למכור לו מוצר וזה לא הולך ואז מגיע עוד בן אדם ואתה מנסה למכור לו מוצר וגם אז לא הולך ואתה עושה את זה המון פעמים, איך אתה יכול לבודד את הסיבה ללמה המכירות האלה לא הצליחו?
ניסיתי כל מיני דברים שחלקם הלכו יותר טוב וחלקם פחות, אבל אז כשהוספתי עוד אלמנט למשוואה פתאום משהו השתבש.
מה שאני כן יכול להעיד עליו זה שנהייתי טוב בלהעריך מה הצד השני מרגיש בנוגע למוצר שלי ואני מצליח לגרום לו התלהבות מאוד גבוהה בשלב ההתחלתי, לפני שאני מציע לו את המוצר (לפעמים קצת אחרי) אבל כשאני מגיע למכירה עצמה דברים באופן מאוד עקבי משתבשים.
על פי מה שאני מאמין, מכירה (כמו כל אינטראקציה יעילה) היא שילוב בין משחק פנימי יעיל (זה שאנחנו מנהלים מול עצמנו כמו אמונות, ערכים, דיאלוג פנימי וכן הלאה), למשחק חיצוני יעיל (זה שאנחנו מנהלים מול אחרים כמו כלי מכירות או שכנוע למשל) למיקוד במטרה.
כלי השכנוע החיצוניים רק מובילים את מה שקורה אצלנו בפנים בצורה מאוד יעילה החוצה, אל האדם השני. זו גם הסיבה שרוב האנשים מריחים זיוף, אפילו אם הוא עושה "הכל כמו שצריך". וזה נכון שהם יסכימו נקודתית ויזרמו. מצד שני, המכירה תהיה לכל היותר שטחית מאוד (אם היא בכלל תיסגר).
וזה בדיוק העניין. אם לא תמפה את הפער, הוא ימשיך להיראות גדול משהו באמת ובגלל זה לא תצא לדרך לצמצם אותו. דווקא מיפוי הפער הזה, יעזור לך להוסיף קורטוב של צניעות שתעזור למתן את הביטחון העצמי המופרז. רק אז, תוכל למצוא את היכולות הנדרשות כדי לצמצם את הפער וללמוד אותן.