חוסן-נפשי

חוסן נפשי ביזמות: איך ליצור קשיחות תודעתית להתמודדות עם אתגרים עסקיים?

בשבוע שעבר, הבאתי 10 טעויות מחשבתיות שמפריעות לנו בקבלת החלטות. היום, נענה על שאלה בנושא חוסן נפשי ששאל דויד, יזם הייטק בתחילת דרכו: איך אני יכול לבנות צורת חשיבה שתחזיק אותי בכל הלחץ הזה של ההתחלה בחברה שהקמתי?

מי צריך בכלל חוסן נפשי?

כשרואים יזמים מצליחים מבחוץ, קשה לראות את זה. רואים את החלום שהתגשם. את האקזיט, הרכב והטיסות. רק שלא רואים את הדרך. את הכישלונות. את החודשים חסרי השינה. שבוע אחד על גג העולם ובאחר, מחשבות על ללכת לעבוד בסופר.

כל אלה, עד שההצלחה מגיעה. כאילו ביום אחד. רק שהיום האחד הזה נבנה מהרבה שיעורים. מהרבה הצלחות קטנות. התגברות על מכשולים. דבר שמוביל לדבר. צוות שנבנה בהצלחה. בנייה שיטתית. ולא פחות מכל אלה, המון תחזוקה נפשית כדי שלא לקרוס מהלחץ.

מי שלא צעד בדרך הזאת, לא יודע עד כמה היא קשה. וזה לא נגמר שם. כשמגיעים לשיא, צריך לתחזק אותו. גם אז כשכולם מצפים שהכל יהיה כבר מושלם. ניהול העסק דורש מאתנו לא מעט. וזו בדיוק הסיבה שבגללה חוסן נפשי הוא דבר כל כך נדרש.

חוסן נפשי: המגן של היזם

חוסן נפשי הוא לא רק היכולת להתמודד עם כישלון. הוא גם הכוח להתמודד רגשית עם אתגרים והתנגדויות בזמן אמת. עם אנשים שלא מסכימים עם החזון שלנו. לפעמים אפילו מנסים להוריד אותנו. ואפילו עם תקופות קשות שלא לגמרי ברור איך נצלח אותן, כלכלית או נפשית.

רק שיש דבר אחד שלא יודעים בקשר אליו. הוא לא איזה מגן אחיד שמונע מתחושה שלילית לחדור. לפעמים זה קורה. אנחנו בני אדם. רק שהיכולת להרים את עצמנו חזרה על הרגלים היא הזהב פה. על אחת כמה וכמה אם היא מלווה גם בלמידה מהטעויות שלנו.

איך מפתחים את החוסן הזה? או, זה בדיוק הדבר שעבורו התכנסנו היום. ולצורך העניין, אלו 3 דרכים יעילות (אם כי דורשות התמדה) לבנות את המגן הנפשי הזה ודוגמאות שממחישות איך אפשר ליישם אותן:

בניית מגן נפשי 1: פיתוח תודעת צמיחה

אחת מאבני היסוד ביצירת חוסן נפשי היא פיתוח תודעת צמיחה. תודעת צמיחה היא הבנה פנימית שהיכולות והאינטליגנציה שלנו מתפתחות דרך שילוב בין האהבה ללמוד דברים להתמדה. וזו, יכולת הכרחית להשגת הישגים משמעותיים. יש בזה המון אם נחשוב על זה.

ניקח לדוגמה דמיונית את משי, שיש לה עסק אפייה קטן מהבית. כשהיא צריכה להתמודד עם התחרות מול רשתות המאפיות הגדולות, זה עשוי להיות מייאש. הן מוכרות יותר ועשירות יותר. רק שאם תחשוב על זה דרך תודעת צמיחה, היא יכולה להגיע גם למסקנות אחרות.

היא יכולה להסתכל על כל העניין כהזדמנות ללמוד. להמציא מתכונים משלה. ללמוד את הקהל ולספק שירות לקוחות מותאם אישית. ואפילו להתחבר ללקוחות מקומיים באופן אישי. ולמה זה יכול לגרום לה להצליח? לא בגלל שהיא יכולה במכה למוטט רשתות ענק. היא לא צריכה.

לרוב, רשתות הענק מייצרות את מה שרוב הקהל רוצה. רק שזה לא אומר שאין קהל לדברים מיוחדים או אחרים מהרגיל. רשתות הענק גם לא בהכרח מספקות שירותים עד לדלת המשרד. או טורחות להתחבר עם בעלי העסקים באזור. וזו דווקא פינה מעולה עבורה להתברג בה.

בניית מגן נפשי 2: טיפוח אינטליגנציה רגשית

לטיפוח אינטליגנציה רגשית יש מקום משמעותי ביצירת חוסן נפשי. רק שרוב האנשים לא מחבר בין השתיים. פיתוח היכולת לזהות, להבין ולנהל רגשות באינטראקציה עם אחרים מפתח גם את היכולת לעשות את זה מול עצמנו. ושליטה רגשית היא חלק חשוב מהחוסן.

ניקח לדוגמה דמיונית את אריאל, מפתח תוכנה ותיק שהחליט להקים סטרטאפ. אחרי גיוס ראשוני, הם יצאו לדרך. הבטיחו למשקיעים אב טיפוס מתפקד עד תאריך מסוים. רק שלצערו, בגלל עיכוב שלא תלוי בו הוא לא עומד בזמנים מול הדדליין.

זה מצב מורט עצבים. שעות עבודה ארוכות לתוך הלילה. והמחשבה על המשקיעים הזועמים לא עוזבת אותו. רק שבמקום להילחץ ולהלחיץ את הצוות שלו הוא יכול להשתמש באינטליגנציה הרגשית שלו. חוץ מלפרוק עצבים, יצירת לחץ לא תקדם את המשימה.

זה הזמן שלו דווקא לכוון את החושים שלו החוצה. לשים לב למצב שבו נמצא כל אחד מהעובדים שלו ולהרגיע. למקד במטרה. להזכיר למה בכלל יצאו לדרך המשותפת. ועל ידי זה, להירגע בעצמו ולהתמקד. זה כשלעצמו, כוח משמעותי ביכולת שלנו לנווט החוצה מהמצב.

בניית מגן נפשי 3: לתרגל אופטימיות

לפעמים, אופטימיות נתפשת בטעות כחיוביות יתר שמעוורת. היא לא. אופטימיות היא היכולת להתמודד עם מצבים מורכבים מתוך המחשבה "מה אפשר בכל זאת להפיק מזה?". ולעתים קרובות, גם לעשות את זה מתוך אמונה שהמצב יכול להסתדר כמו שהוא יכול גם לא להסתדר.

לדוגמה דמיונית, נביא פה את הרצל, בעל חנות בגדים שהמכירות בעסק שלו בירידה בגלל המצב. אחרי תקופת באסה קלילה, הוא בוחר לעשות מעשה. לנצל את הזמן השקט כדי ללמוד קצת על שיווק בטיקטוק וגם איך לבנות לעצמו אתר מכירות. וביוטיוב יש את כל הידע שנדרש.

הוא מצלם סרטונים מצחיקים עם הלקוחות שמגיעים. מעלה סרטונים שמדגימים איך הבגדים נראים עליהם. ואפילו מגריל מתנות למי שיצליח לבצע משימות. מה אכפת לו. הוא מצלם ואנשים נהנים לראות את הסרטונים של הלקוחות שמנסים בטיקטוק. ואז גם הם באים לחנות.

ההסתכלות האופטימית שלו לא נתנה לו לשקוע למרות שלא היו מספיק לקוחות. הוא פשוט התמקד בכל הזמן שפתאום התפנה לו ואיפשר לו ללמוד לשווק את העסק טוב יותר. וזו, בדיוק העוצמה של האופטימיות כחלק מחוסן נפשי.

איך לחזק חוסן נפשי כמו את השרירים שלנו?

בדומה לכוח הפיזי שלנו, גם החסינות הנפשית שלנו היא לא משהו שנולדים אתו. זה כוח שנבנה עם הזמן. וכן, יש לנו את הפוטנציאל. רק שבלי פיתוח של תודעת צמיחה, טיפוח של אינטליגנציה רגשית ותרגול של אופטימיות לא נגיע אתו לתוצאות מרשימות.

בדיוק באותה המידה, אי אפשר להזניח את החוסן הנפשי. זו לא מדליה שמקבלים ויש אותה. זה כמו שריר שכל הזמן צריך להשקיע בו ולטפח אותו. לשדרג ולשמר. לאמן ולאפשר לו מנוחה. ולהבין שכל כישלון שאנחנו חווים עשוי להיות הזדמנות לצמיחה. וכל הצלחה, חיזוק פנימי.

וכן, אני יודע שהדוגמאות שהבאתי היו דמיוניות. רק שכמו משי, אריאל והרצל, יש לא מעט בעלי עסק, עצמאים ויזמים. כאלה שהבינו שהדרך להצלחה היא לא קו ישר שהולך רק כלפי מעלה. ולמרות זאת, היו נחושים ללמוד, להתפתח ולהצליח.

נקודה לסיכום

אם לא היה מובן בין השורות, גם אני צועד בדרך הזו. דרך לא מושלמת שבנויה לא רק מהצלחות. הלוואי. ולמרות שברשתות החברתיות נראה שלכולם מדהים, מאחורי הקלעים המצב שלהם יפתיע אותך. רק שכמו בכל תחום אחר – סיכון גבוה גורר סיכוי להצליח.

אני מקווה שהצלחתי לחזק אותך, לפחות בחלק הנוכחי של הדרך שלך. בפורטל יש עוד המון מאמרים שיעזרו לפתח את הכישורים שלך. וכל מה שצריך כדי לצאת מנצחים גם מתקופות קשות הוא ללמוד, להתקדם וליישם. וכן, גם להתאושש ולחזור לעמוד אחרי מפלות.

והקטע הכי יפה? אחרי שכל הסופה תעבור נסתכל אחורה. נעריך את מה שעברנו. חכמים יותר ומסוגלים יותר. עם סיפורי כישלונות וסיפורי הצלחות כדי לאזן. והמון המון חוסן נפשי שימשיך לעזור לנו להתמודד עם כל דבר שיבוא. שיבוא. אנחנו נתמודד גם אתו.

שיהיה לכם המשך יום מעולה,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?