היי,
בפעם הקודמת הבאתי שיטה שתגרום לאנשים להתרכז בנו ולהתייחס אלינו יותר בכבוד. היום, נדבר על מוטיבציה וליתר דיוק – על מיתוסים ואמונות שגויות שיוצא לי לשמוע (כן, גם מאנשי NLP ותיקים) וגורמים לאנשים לא לעשות את מה שהם צריכים לעשות.
שקר לבן קטן
לא משנה מה ניסתה, היא לא הצליחה להושיב את עצמה מול המסך ולהתחיל לכתוב. רגע קפצה לשירותים. ואז שמה לב שהכביסה במכונה וצריך להעביר למייבש. פתאום התחשק לה קפה. ואז מצאה את עצמה עוברת על המיילים.
פתאום נכנס מייל חשוב. ענתה עליו מיידית. ואז נכנסה לרגע לפייסבוק. רק כדי לבדוק מה התחדש. והיה שם סטטוס שהיה חובה להגיב עליו. ומישהו הגיב לה. אז השיבה לו. זה לא מנומס להשאיר אותו מחכה לתשובה. ומה אם מישהו יגיד לפניה את מה שרצתה להגיד?
לפני ששמה לב, כבר נהיה אחר הצהרים. אחרי האוכל. ואיסוף הילדים. ואז הגיעה ארוחת הערב. ואחרי ארוחת הערב כבר לא הרגישה מספיק מרוכזת כדי לעבוד. אז דחתה את זה לבוקר. בבוקר, כך חשבה, יש לה הכי הרבה יכולת להתרכז. רק שזה היה שקר לבן קטן.
והסיפור חוזר על עצמו
בעידן האינטרנט והאפליקציות מאוד קשה להתרכז. זה נכון. גם לי. כל הזמן צפצופים והתראות. כל הזמן מידע חדש מגיע אלינו. ובעוד שמידע הוא כוח, הצפה אינסופית של מידע היא מוקש עצום. כזה, שמאוד קל לדרוך עליו. ומאוד קשה לרדת ממנו.
ככל שאנחנו יותר מוצפים במידע, יותר קשה לנו ליצור לעצמנו מוטיבציה לעשות. כי מוטיבציה נאגרת. כמו סלולארי שנטען. וכשאנחנו מרגישים טעונים מספיק, קל לנו יותר לצאת לדרך. או לפחות זה הדבר שבו רוב האנשים מאמין, בכל מקרה.
רק ש… הפעולות הקטנות של האפליקציות גונבות לנו מהאנרגיה הזו. מהמיקוד בדבר שאנחנו אמורים להתחיל לעשות. ואז אנחנו מרגישים שאין לנו מספיק מוטיבציה להתחיל. מחכים שיום חדש יתחיל כדי שהיא תתמלא. רק כדי לגלות שהסיפור חוזר על עצמו גם מחר.
9 מיתוסים שחשוב לנפץ כדי ליצור יותר מוטיבציה לעשות
הסיבה העיקרית שרוב האנשים דוחה את עשיית הדברים החשובים באמת היא שאנשים מאמינים בכל מני אמונות בנוגע לעשייה. אמונות שגויות. מיתוסים. ואין לי בעיה עם מיתוסים. אפילו לא עם אמונות תפלות. כל עוד אלה, בתורן, דוחפות אנשים לעשות.
במהלך פגישות (בין אם בקורסי ה-NLP ובין אם בפגישות עסקיות) אני נתקל שוב ושוב במיתוסים שכאלה. מיתוסים שמונעים מאנשים להגיע למקום שאליו הם אמורים. במיוחד אנשים מאוד מוכשרים. אנשים שבאמת מגיע להם להצליח. ו"משהו" מונע מהם להתחיל.
זו בדיוק הסיבה שכל כך חשוב לנפץ את המיתוסים הבאים, כדי להתחיל לעשות הרבה יותר:
- חשוב שתהיה מוטיבציה כדי להתחיל לעשות – זה בדיוק הפוך. את המוטיבציה לעשות אנחנו מקבלים תוך כדי העשייה. עם ההצלחות. לא לפני. מצד שני, ברגע שהתחלנו לעשות במשך 5 דקות, אנחנו נשאבים למצב טוב ממוטיבציה – ריכוז בעשייה. ולשם צריך לשאוף באמת.
- לאנשים יש מוטיבציה לעשות רק את מה שהם אוהבים – בדיוק להיפך. אנשים אוהבים לעשות את מה שכבר התרגלו לעשות. משהו שראו בו תוצאות. משהו שהם נתפשים (על ידי עצמם ועל ידי אחרים) כבעלי מיומנות גבוהה בו.
- אם זה לא הולך בקלות, כנראה שזה לא אמור לקרות – כן, גם אם נדמה לך שזה כוח עליון זה לא קשור. שום דבר לא אמור להיות קל או פשוט בניסיונות הראשונים. דברים הופכים להיות קלים עם הניסיון. כלומר, אחרי שעשינו אותם מספיק פעמים עד שהפכו לאוטומטיים.
- חשוב לעשות במקביל – זה נכון. יש לנו הרבה דברים שאנחנו אמורים לעשות. ואם נצליח לעשות אותם, זה רק מעיד עלינו שאנחנו מעולים. רק שאין באמת אפשרות לעשות דברים בו זמנית. כי היכולת שלנו להתרכז מוגבלת. ופיצול הריכוז גורע מהיכולת להתמיד בעשייה.
- מספיק לדמיין חזק ותוצאות יגיעו – בין אם יש כוח עליון או לא, תוצאות לא מגיעות ללא עשייה. ללא התקדמות. כי ללא עשייה וללא התקדמות (אפילו אטית), לא ניחשף להזדמנויות. לא נלמד מכישלונות. לא נתמקצע מההצלחות. שימוש בדמיון ללא עשייה משאיר חלומות באבק.
- הכי חשוב שאשאר מי שאני – אותנטיות היא חשובה. רק שהתוצאות שלנו היום הן תוצר של מי שאנחנו. ואם לא נשדרג את היכולות של מי שאנחנו, לא נקבל תוצאות טובות יותר. הן גם לא ישנו אותנו. רק את היכולת שלנו לעשות יותר. לקבל יותר תוצאות. וזו המטרה שלנו.
- אם אספר לכולם על המטרות שלי בטוח אעשה – בעיקרון, זה הגיוני. רק שכשאנחנו מספרים לכולם מה נעשה אנחנו עושים משהו אחר. מספרים על זה. וזה גונב לנו את הרוח מהמפרשים. ויותר גרוע מזה, כל דבר שהצהרנו ולא עשינו גורם לאחרים להתרשם מאתנו פחות.
- אין מוטיבציה בלי חשיבה חיובית – חשיבה חיובית זה נחמד. רק שחלק גדול מהאוכלוסייה מונע דווקא מחשיבה שלילית. מהמחשבה "מה יקרה אם זה לא יתבצע". וזה שהניסוח שלילי לא הופך את העניין לשלילי. שימוש במה שעובד לנו כדי להתחיל לעשות, זה דווקא חיובי מאוד.
- לכל דבר יש את הזמן הנכון – זה נכון שבדיעבד יש את התחושה שכל דבר שהצליח לנו קרה בזמן הנכון. רק שאי אפשר לחזות את זה מראש. ואם נחכה לזמן המתאים, נפספס הזדמנויות. הזמן הכי טוב להתחיל משהו הוא בהקדם האפשרי. אפילו עכשיו אם אפשר.
זהו להיום. עכשיו, אשמח לשמוע בתגובות מה דעתך על המאמר?
שיהיה לך שבוע מעולה,
ליאור
10 תגובות
יפה מאוד… לגבי סעיף 2 +1 זה נכון גם לגבי מציאת עבודה מספקת לחיים ? כאילו אם יש לך במשהו כישרון מיוחד ותעבוד בו אז אתה תתחיל גם לאהוב את המקצוע הזה ??
היי יוסי,
זה נכון לגבי כל תחום בחיים. ובנוגע לכישרונות… ההנחה הבסיסית שיש "כישרון" גורמת לנו להאמין שיש אנשים שפשוט קיבלו מתת אל ובזכות זה הם טובים. מניסיוני, אפשר ללמד כמעט כל אדם לעשות כמעט כל דבר. ואני אסביר איך:
השימוש במילה כישרון רומזת כאילו התוצאות שלנו נובעות ממשהו שאו שנולדנו איתו או שלא. רק שבהרבה מאוד מקרים מדובר ביכולת שאדם מפתח מגיל צעיר. ובהרבה מאוד מקרים, הוא מפתח את זה מתוך נסיבות חייו ומדברים שקרו לו ולא תמיד מתוך קורס.
לדוגמה, עשית משהו בחיים והצלחת. זה מעודד אותך. אז אתה עושה את זה שוב. ושוב מקבל תוצאות. אז אתה מניח שאתה טוב בזה. ואז יש לך מוטיבציה להשתפר בזה. בצורה הזאת אתה לומד לאהוב את הדבר הזה.
בדיוק באותה מידה, תיזכר לרגע בתחומים שהיית טוב בהם בבית הספר. בהרבה מאוד מקרים, אלה היו בדיוק התחומים שבהם היה לך מורה שהתחברת אליו והיה לו אכפת ללמד אותך בצורה מעניינת. ואז קיבלת תוצאות חיוביות, האמנת בעצמך יותר והייתה לך מוטיבציה להשתפר בזה. אז למדת שבזה אתה טוב ואת זה אתה אוהב.
במילים אחרות, אם תלמד לעשות משהו חדש בצורה שתגרום לך לראות תוצאות חיוביות בזמן אמת… זה ייתן לך מוטיבציה להשתפר בזה ויש מצב שתתחיל לאהוב את אותו הדבר.
בסדר,ליאור,המיתוסים האלה מוכרים.
אבל האם יש לך איזה רעיון איך לשבור אותם ובכל זאת לעשות את הדבר שצריך/חייב להיעשות?
אם זה הגשת עבודה,אם זה שטיפת כלים,או ניקוי חדר האמבטיה או ללכת להביא דואר,או לגשת לבנק/עיריה/משרד הפנים וכו' לשלם חשבונות.
לדעתי,אין בן אדם חף מדחיינות.
ועוד הבת שלי אמרה לי שהיא קיבלה את זה בירושה ממני….
היי ד11,
את צודקת, אין אדם שחף מדחיינות. השאלה הגדולה היא האם אדם דוחה דברים חשובים או לא חשובים. אם הוא דוחה דברים סתמיים זה לא נורא (אם כי לא רצוי). אם אלה דברים שיכולים לקדם אותו, את המשפחה או את הקריירה שלו… שם עדיף לדחות מעט ככל האפשר.
כדי לעשות את זה, כתבתי בכל סעיף כמעט מה צריך לעשות או לפחות במה צריך להתמקד. לדוגמה, בסעיף הראשון הנחיתי שלא לחכות למוטיבציה אלא לעשות 5 דקות מהדבר הזה ואז להיסחף לריכוז של עשייה.
אם את רוצה ליצור כוח רצון שיעזור לך להימנע מדחיית הדברים, אני ממליץ לך לעשות את מה שאני עושה:
בכל פעם שאני תופס את עצמי אומר לי בראש משפט כמו "אני אעשה את X עוד מעט, כש-Y יסתיים" ובעיקר בדברים קטנים שקשורים רק אליי (כמו לשים את הכלים בכיור בזמן שאני צופה בטלוויזיה), אני קם ועושה את זה באותו הרגע. בלי לשפוט. בלי לחשוב על זה יותר מדי. פשוט קם ועושה.
לאורך זמן, את תראי שפיתוח ההרגל לציית לעצמך מתחיל לזלוג גם לתחומים אחרים וזה בדיוק המשמעות של כוח רצון. זו היכולת שלך לעשות את מה שאת רוצה. לדעת שתהיי שם עבורך. וזה בתורו, משפיע גם על הביטחון העצמי, על הדימוי העצמי וכן הלאה.
ליאור שמי איתי ולאחרונה התחלתי לעקוב אחרייך ולראשונה מזה חודשיים – החלטתי לקרוא מאמרים בנושא ה NLP – ובפרט שלך -אהבתי נורא !
אנשים היום נוטים להאמין שלשנות דברים או הרגלים הם מעשה קסם, וכאשר הם יקראו את "הנוסחה" בזה הם סיימנו את תפקידם וכך למעשה "הונסחה תשפר את חיהם או מטרותם". הם שואלים שאלות כמו – איך אני קם לעשות כלים מבלי להגיד מחר "? כמו שכבר ציינת בדוגמאות שלך כאן .
למדתי דבר חשוב שקשור דווקא בנושא הדחקינות – אני הייתי אחד מאלה הכבדים, הייתי ועודני כזה, למרות שהעבודה היא לכל החיים, אני פשוט שם לי מטרה לשגר ולשלוח את המשימות שלי ועשיתי ניסוי קטן שאולי יכול לעזור.
לקחתי את כל המטלות הקטנות : לדוגמא – שליחת אמייל ( לא הכי חשוב, אך רצוי מאוד ) כתיבת נהלים בעבודה , לחזור ללקוחות מתעניינים בזמן ובשעה שקבעתי, לקבוע לי שעות עבודה מוגדרות ( בתור אדם עצמאי ) וכו'.
לקחתי את המטלות היומיות ודחיתי אותם בזה אחר זה – חלקם למחרת היום וחלקתם לימים דחוים אחרים ( בתלוי ב 'דחיפות' ) ובדקתי כמה זמן לוקח לי להניע את עצמי עם 5 -6 משימות פשוטות ולסגור אותם סופית, בנוסף בדקתי את ההתמדה שלי וראיתי שכאשר אני דוחה דברים אז מן הסתם שאני לא מתמיד עליהם כמו שרציתי.
ובשלב ב' – לקחתי את כל הדברים שעשיתי בדחיה של כמה ימים ועשיתי אותם תוך כדי תנועה ובהתאם לרמת דחיפות שלהם – אך לדוגמא אמייל ללקוח, יכול לשלוח תוך כדי שאני ממתין לפגישה או ללקוח אחר, לחזור ללקוח מתעניין, תוך כדי שאני מסיים את הפגישה והולך לרכב וכך אלה.
למעשה אם הייתי צריך לעשות פעולות שיגור פשוטות כמו אלה שציינתי משמה שהדבר לא היה צריך ממני – בהגזמה יותר משעה ביום.
מה שלקח כמה ימים כללים בדחיקה אינסופית – שסופה הוא גלגל חוזר של דחקינות שלא נגמרת.
לכן הדבר הנכון שאני משנן לעצמי בראש זה – כרגע אני יכול לעשות משהו שאולי יגרום לי לעיכוב של דבר אחר שארצה לעשות – כי אם אני מחכה לפגישה עם לקוח ואני צריך לענות לאמייל של לקוחה או להחזיר לה שיחה – אני עושה את זה ולמה? כי אחרי הפגישה – במקום שאעשה וי על רשימה אחת כבר יש לי ביד יותר מ 3 – וזו כמובן דוגמא מאוד ספציפית ולכן אני מדבר על התבנית עצמה.
גם אנשים שהם לא מהירים או צעירים יכולים לעשות כמה פעולות תוך כדי מבלי להעיף את הראש או הגוף בהתאם ליכולות שלהם, כי אני הבנתי כאשר יש לי יותר משימות שהגרתי והם בראשי ונדחקות כך האנרגציה נחלשת לי מתוצאה זו אני גם שוכח, מפספס, וכו'.
לא רק מדובר על משימות בו זמנית אלה אתה רוצה להצליח ? זה דורש עבודה ? עבודה דורשת התמדה ? התמדה דורשת מחויבות וכו'
כאשר אני מתייחס לכל משימה ברצינות אני יוצר לעצמי תוכן רציני – ולא מחר אעשה ומחרתיים אתקן . אני כאן עכשיו לעשות את מה שלא אוכל אולי לעשות אחרכך.
מאוד מעניין אותי להבין את העולם הNLP זה משהו שאני נורא מתחבר ומאמין בו . זה סוג של פעולות קוגנטיביות שעוזר לגלגל שלך לנוע כרצונך …התעניינתי בקרוס שלך והיתי שמח אפילו לשאל כמה שאלות באמייל אישי.
בכל מקרה אחלה מאמרים המשך כך
מעולה. שולח אליך מייל בעוד רגע. שבוע טוב! 🙂
האם אתה אומר שעדיף לא לשתף בתכניות שלנו ובדברים שאנחנו רוצים להשיג?
בגדול, אני מציע לשתף רק את מי שהוא חלק מהעניין ואת האחרים, רק כשיש משהו מוחשי להראות.
ממש תודה זה ממש נכון
רק איך ליישם את זה ולהגיע למה שאתה רוצה באמת זה קשה
וצריךללכת יד ביד עם מומחה כדי למקסם את עצמך
זה קשה ועם זאת, אפשרי. בין אם תבחר ללכת בדרך עם מומחה ובין אם לבד, הכי חשוב להיות בתנועה ובכיוון הנכון. אפילו אם זה בצעדים קטנים.