תמונה חסרה

על איזון

היי לכולם,

בשש השנים האחרונות נתקלתי במספר רב מאוד של אנשים שלמדו NLP בארץ ובחו"ל, חלקם עוסקים ב-NLP, חלקם משלבים את מה שלמד בתוך תחום עיסוקו וחלקם למד את החומר, זוכר חלק ממנו ומשתמש רק בחלקיק ממנו.

כמו את אבות ה-NLP, מאוד סקרן אותי לדעת – מה גורם לאנשים מסוימים לאמץ את ה-NLP מתוך הבנה מלאה של הדרכים בהן התחום וכליו יכולים לשפר את חיינו ומה מביא אנשים לתייג אותו כ"רק עוד משהו שלמדנו".

מסקנות אלו, נועדו לא רק בכדי לספק את הסקרנות האישית שלי, אלא גם בכדי לשדרג את הקורסים שלנו כך שיגדילו את היכולת של המשתתפים ללמוד יותר טוב את החומר ולהתחבר אליו כך שבסופו של דבר ייצאו עם יותר יכולות מאלו שאתם נכנסו לקורס.

כשאני עובר על כל הגורמים לאותה "ספיגה" או הטמעה של החומר, מעבר לשיטות ההדרכה המיוחדות אותן לומדים בסדנת ה-NLP טריינר (סדנת המדריך), אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שנוכל למצוא שם הוא האיזון.

על כף המאזניים

לפני שנתחיל לדבר על הדרכים בהן ניתן ליצור את האיזון ולשמור עליו, מאוד חשוב לי להסביר מהי מהותו של האיזון ביישום NLP בכל תחום בחייכם.

מהותו של האיזון טמונה ביצירת שיווי משקל ולכן הוא כל כך חשוב – צריכה מוגזמת של דבר מה, אשר בריא לנו (כמו ויטמין C למשל) או משרת עבורנו מטרה מסוימת (כמו קפה למשל) עשוי ליצור תופעה ההפוכה לחלוטין מזו שלמענה אנחנו צורכים אותו.

אם נגזים בחלק אחד במה שאנחנו עושים ונזניח חלקים אחרים, לאורך זמן מה נוכל לטעות לחשוב כי אנחנו מתמקצעים אך למעשה כל מה שנעשה הוא לעצום עיניים ולהפסיק ללמוד באמת. כשאנחנו לומדים רק את מה שאנחנו יודעים שוב ושוב, אנחנו מקבעים את דרך החשיבה שלנו ולא מתמקצעים.

המקובעות הזו, שנוצרת אצל כל אותם אנשים שלא משתמשים במה שלמדו בצורה מאוזנת, מביאה אותם לעבוד עם אנשים בצורה טכנית לחלוטין ולכן לקבל תוצאה, שאולי תהיה יותר טובה ממה שעשו פעם ועם זאת, לא בהכרח תהיה הכי טובה עבור הלקוח.

דוגמא נפוצה נוכל לראות בקרב אנשים שסיימו הכשרת NLP ומחליטים למשל שטכניקה מסוימת היא זאת שהם שולטים בה הכי טוב והחל מאותה נקודה, היא היחידה בה הם משתמשים.

במקרה כזה, כמו שאתם בטח כבר מנחשים, כשהכלי היחיד שאתם מתרגלים להשתמש בו הוא פטיש, כל דבר מתחיל להראות בהדרגה כמו מסמר. מכיוון שלא כל דבר הוא מסמר, אנחנו עלולים "לדפוק" משהו שעובד גם אם לא התכוונו לכך.

חיוך מאוזן לאוזן

מכיוון שכבר מקודם הגענו למסקנה שחוסר איזון יוצר חוסר גמישות, וגמישות מחשבתית היא אחד הדברים הכי חשובים לנו כאנשים שמעוניינים לדעת להשפיע על אחרים ככלל וכאנשי NLP בפרט, השאלה הבאה שמעניינת אותנו היא – מה צריך לעשות בכדי להיות יותר ויותר מאוזנים?

אני אישית נדהמתי לגלות כי מילטון אריקסון, עליו כבר כתבתי בעבר, מעולם לא טיפל ב-2 מטופלים שלו בדיוק באותה צורה – הוא לא סיפר אף אחת מהמטפורות הטיפוליות הנפלאות שלו יותר מפעם אחת וגם לא רץ לתת תרופה כזו או אחרת כי חשב שלאדם אחד יש את אותן בעיות שיש לאחר.

הוא הקשיב ולמד את הדרך בה האדם שמולו חווה את העולם (המפה שלו) ו"תפר לפי מידה" את הפתרון המתאים ללקוח.

אם גם אתם רוצים ליצור איזון בשימוש שלכם ב-NLP בכל תחום בחייכם עליכם קודם כל לעבור על מה שלמדתם בקורס ולרענן את זיכרונכם בכל מה שלמדתם במהלך הקורס (בעיקר על 21 הנחות היסוד).

המעבר על מה שלמדתם בקורס, יזכיר לכם את צורת החשיבה ה-NLPיסטית שתאפשר לכם להשתמש בכלי הנכון בזמן הנכון ולדעת לגוון ביניהם אם לא הגעתם לתוצאה אליה כיוונתם.

אם לא הצלחתם להגיע לתוצאות עם עוגנים לדוגמא, אולי דווקא כדאי לשנות את מסגרת ההתייחסות ובכך להגיע לתוצאה שלנו.

הדבר השני שעליכם לעשות הוא להתחיל ללמוד דברים נוספים מעבר למה שכבר למדתם, בין אם זה מכל אדם אתו אתם עובדים או פוגשים וכלה בקריאה, שמיעה ואפילו למצוא את עצמכם בסדנאות הכשרה מעניינות. אם תחשבו על זה, ישר תבינו עד כמה זה חשוב.

הגמישות המחשבתית שלכם מגיעה מאותו המקום בו אנו מצליבים בין תחומים בכדי למצוא פתרונות חדשים, בדומה לליאונרדו דה וינצ'י (עליו כבר כתבתי פה), כי כמו שאמר אלברט איינשטיין "לא נוכל לפתור בעיות באמצעות אותה צורת חשיבה בה השתמשנו כשיצרנו אותה".

לפעמים מלמידת דברים השונים למה שאתם מכירים, כמו יוגה למשל, יוכלו להגיע אליכם תובנות על מה שאתם עושים וכיצד ניתן לבצע זאת יותר טוב.

הדבר השלישי שעליכם לעשות הוא להציב תוצאות שיעזרו לכם לפתח יותר מתחום אחד בחייכם במקביל. בכדי לעשות זאת, עלינו להציב תוצאות (כמו שמוסבר בפוסטים "על הצלחה ומטרות חלק א', חלק ב' וחלק ג'") בצורה שבה אנו מפתחים יכולת שתשרת אותנו במספר תחומים.

פיתוח הזיכרון למשל, יכול לתרום ליכולות הלמידה שלכם ומצד שני הן יכולות לשמש אתכם בעבודה כשיטת הכנה למצגות בפני עמיתיכם.

הדבר הרביעי שעלינו לעשות הוא פשוט לעשות. בכדי שלא נהיה שקועים כל חיינו בלמידה ובהכנה להגעה למטרות, אנחנו צריכים לאזן זאת בעשייה פעולות המיועדות לקדם אותנו להגיע לשם.

אם לא נצא ונעשה, לא יעזור לנו אם נדמיין במשך שנים את ההגעה למטרות שלנו בדיוק כמו שאדם שמדמיין זכייה בלוטו לא יזכה בלוטו אם לא ימלא טופס.

לסיכום, בכדי להיות להגיע לתוצאות יותר מרשימות בחיינו, עלינו לאזן בין טיפוח ופיתוח הידע והיכולות שלנו, להצבת תוצאות שיקדמו אותנו במספר תחומים במקביל ולעשיית פעולות המיועדות להביא אותנו לשם.

תמשיכו ליהנות,
ליאור

ליאור ברקן

ליאור ברקן הוא בעלים שותף במשרד הפרסום AntiMarketing ומייסד הפורטל הישראלי ל-NLP ובית הספר הישראלי ל-NLP. בעברו, מילא ליאור מספר תפקידי ניהול בכירים בחברות תוכנה ופרסום והנחה פינה קבועה בתכנית הטלוויזיה "המקצוענים" בערוץ 10. במאמריו, ליאור מביא טיפים מתוך ניסיונו בן 2 העשורים ביישום כלי ה-NLP וכלים נוספים מעולם הפסיכולוגיה בעולמות העסקים, העברת ההכשרות והייעוץ.

רוצה לשתף את המאמר?

אולי יעניין אותך לקרוא גם את המאמרים הבאים:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה לעבור קורס NLP ב-200 שקלים?

אם בא לך לקבל גישה לצילומי וידאו של הכשרות NLP שלמות וקורסי אונליין שיאמנו אותך בחומר הנלמד בעלות חודשית של 200 שקלים בלבד, זה הכפתור עבורך:

תפריט נגישות

אם המאמר הזה מעניין אותך, זה רק ההתחלה!

מה אפשר לקבל מאתנו ב-200 שקלים?

המאמרים הפתוחים מעולים. הם מלאים בכלים פרקטיים שיכולים לשפר לך את החיים. רק שקורסי ה-NLP באתר המנויים שלנו הם כבר ליגה אחת למעלה – הכשרות מלאות ב-NLP וקורסי אונליין שנבנו במיוחד כדי לקחת את כישורי קריאת שפת הגוף, המיומנויות החברתיות והשליטה העצמית שלך לשלב הבא. והמחיר? רק 200 שקלים חודשיים וכל התכנים פתוחים עבורך. מסקרן אותך לדעת על מה מדובר?