היי,
בשבוע שעבר הבאתי 3 שיטות לפיתוח אסרטיביות מול לקוחות קשים. הפעם, רציתי לדבר על נושא שמוכר לכולנו – מחסומים יצירתיים. לפעמים, אנחנו צריכים לכתוב משהו והשעה להגשתו רק מתקרבת ופשוט אין לנו על מה לכתוב.
נכון, לא כולם צריכים לכתוב מאמרים פעם או פעמיים בשבוע, כמו שאני עושה פה בבלוג. עם זאת, מה נעשה בימים שבהם אנחנו דווקא כן צריכים לכתוב משהו ואנחנו לא יודעים מאיפה להתחיל את הכתיבה?
8 דרכים פשוטות לשחרור המחסום היצירתי
בתור אדם שכותב מינימום 5 מאמרים בשבוע (2 מתוכם עבור הבלוג הזה), רציתי לתרום קצת מניסיוני בתחום. גם לי, לא תמיד זה קל ועם זאת, מצאתי מספר קיצורי דרך שעוזרים לי תמיד לעמוד ביעדי הכתיבה שלי:
1. סינון רעש – התרגלנו להיות זמינים ומעודכנים 24 שעות ביממה. הכל מרגיש דחוף. אם נחבר מאות חברי פייסבוק, טלפונים על כל גחמה של חבר או לקוח ומיילים ללא הפסקה נקבל המון רעש שמסיח אותנו ממה שחשוב.
השבוע הסרתי קרוב ל-700 חברי פייסבוק. לא עשיתי את זה סתם. השארתי רק את אלה שחשוב לי לקרוא את העדכונים שלהם. במקביל, הפסקתי לענות בצורה מיידית למיילים. יש מעט מאוד דברים שהם עד כדי כך דחופים. פתאום התאוורר לי הראש ואני ממליץ גם לך לנסות.
2. קבלת השראה – בספר קוהלת נכתב שאין חדש תחת השמש. וגם כשזה נכתב, הרעיון לא היה חדש. ההרגל לקרוא דברים מעניינים כל בוקר, יתן לך השראה ונושאים לכתיבה. אין צורך להוסיף כי רצוי לא להעתיק, אלא רק לשאוב נושא כללי ולכתוב את דעתך עליו.
אני אישית מנוי על מספר בלוגים מרתקים שאני קורא על הבוקר, כשאני קם. אין לי תמיד את הסבלנות או הזמן לשבת ולשקוע בקריאת ספרים ועם זאת, המאמרים הקלילים והמרתקים מאפשרים לי לקבל השראה.
3. אימוץ סגנון כתיבה – אם יש מישהו שאהבת את סגנון הכתיבה שלו, אפשר ללמוד בצורה לא מודעת איך לכתוב כמוהו. ב-NLP אנחנו לומדים שכשאנחנו מחקים מישהו, אנחנו למעשה סופגים חלק מצורת החשיבה שלו וחלק מתפישת העולם שלו.
אם נרצה לכתוב כמו אותו כותב, נוכל לעשות ניסוי. במשך תקופה של שבועיים, פשוט נעתיק ידנית (וזה חשוב) טקסטים שהוא כותב. הלא מודע שלנו, סופח את תבניות החשיבה ומטמיע אותן אל תוך הדרך שאנחנו כותבים, גם מבלי שאנחנו מודעים לכך.
4. תיעוד רגעי השראה – דווקא כשאנחנו לא מצפים או צריכים השראה, אז היא בדיוק מגיעה. כשהיא מגיעה, רצוי לכתוב על דף את הרעיון. מכיוון שכשאנחנו לא רושמים, אנחנו גם לא זוכרים בדרך כלל, רצוי שנרשום את הרעיון על דף.
למי שאין סמארטפון, אני ממליץ להסתובב עם פנקס קטן. זה עולה גרושים בכל חנות למוצרי כתיבה. למי שיש סמארטפון, יש בתוכו לפחות תוכנה אחת לכתיבת תזכורות. הרבה יותר קל לשלוף רעיון יצירתי ממאגר קיים מאשר לנסות לעשות את זה בלחץ של זמן.
5. תרגול כתיבה – אף כותב מעולה לא נולד עם יכולת כתיבה מעולה. זה סתם מיתוס שאוהבים לנפח. בהחלט אפשר לפתח את יכולת הכתיבה שלך. הדרך הכי טובה שאני מכיר לעשות את זה היא פשוט לכתוב בלוג.
המון אתרים מאפשרים לפתוח בלוג בחינם. המאמר או הפוסט הראשון יכול גם לצאת לך לא מעניין. הרעיון הוא פשוט להתחיל ולהתמיד. ככל שעושים את זה יותר ומקבלים השראה מכותבים אחרים, הסגנון משתפר, הכתיבה משתפרת והרעיונות יוצאים יותר בקלות.
6. השארת העריכה לסוף הכתיבה – כולנו רוצים שמה שכתבנו יצא מושלם. עם זאת, ליצירתיות יש את השטף שלה. אם בכל פעם שמתחילים לכתוב, עוצרים כדי לערוך, אנחנו פיזית קוטעים את רצף היצירתיות.
מקור היצירתיות בחצי הימני של המוח והחשיבה הלוגית נובעת מהחצי השמאלי. העצירה לשם עריכה, פשוט קוטעת את רצף הכתיבה שהוא בדרך כלל אסוציאטיבי. לכן, חשוב לכתוב ברצף ולאחר מכן להשקיע את הזמן בעריכה, תיקון שגיאות ובסגנון.
7. כתיבה בפשטות – רוב האנשים לא רוצים לקרוא מאמר שנכתב בשפה גבוהה מדי. מצד שני, הם גם לא רוצים שיכתבו להם כאילו שהיו לוקים בשכלם. הפיתרון לכך הוא פשוט לכתוב כמו שאנחנו מדברים פלוס קצת עריכה כדי לסגנן.
אם נרצה להתחיל לעשות את זה, עלינו פשוט לדמיין שאנחנו מסבירים את הנושא לחבר. כדי לעשות זאת בצורה יעילה עלינו להסביר לו את הנושא בפשטות המירבית, כדי שהוא יבין ולהשתדל לכסות את כל הנקודות.
8. שחרור הגוף – אחת מהנחות היסוד של ה-NLP אומרת שגוף ומחשבה משפיעים זה על זה באופן בלתי נמנע. אם אנחנו רוצים לשחרר תקיעות מחשבתית, עלינו לשחרר את התקיעות בגוף שלנו ויש לא מעט שיטות לעשות את זה.
אני לדוגמא, קם מהכיסא ועושה קצת מתיחות. שינוי היציבה, מתיחת השרירים והמרצת הדם מתחילים להזרים בגוף קצת יותר אדרנלין וזה בדיוק מה שנדרש עבורי כדי להיות יצירתי.
זהו לבינתיים. עכשיו מסקרן אותי לשמוע בתגובות פה למטה, מה דעתך עליו ואילו תובנות קיבלת ממנו?
שבוע מעולה,
ליאור
5 Responses
ליאור – אני כותבת פחות או יותר מגיל 11. הכתיבה פשוט הצילה אותי לא פעם.
גם אני בלוגרית פעילה.
נושאים לכתוב עליהם?? לא חסר!
לגבי סינון רעש — כבר כתבתי על זה פוסט בבלוג שלי בתפוז.
סינון הרעש – חשוב גם לבריאות שלנו לא פחות מאשר לכתיבה… ( הנה רעיון לפוסט נוסף) עודף המידע שזורם היום פשוט
יוצר מצבים שתורמים לתופעות רבות, החל בהפרעות קשב וריכוז ועד חוסר יכולת לדחיית סיפוקים.
אני לא לוקחת את הסלולר לכל מקום. בשעות הצהרים אני לא עונה לו. כנ"ל לגבי הטלפון הקווי.
אני מטיילת עם כלבתי שתחיה, מצלמת לפעמים… וזהו פחות או יותר….
רחל,
תודה על התגובה (גם פה וגם בפייסבוק)!
ליאור
תודה על הטיפים,אני אאמץ אותם ואמשיך להיעזר בך בהמשך.
שבוע נפלא