היי,
בשבוע שעבר נגענו ב-13 שיטות להכפיל את הריכוז בעבודה מול מחשב. היום רציתי לדבר עם קצת הומור על בעיה כואבת – איך להפטר מאנשים ששואבים לנו את האנרגיות בחיים ולהרגיש טוב עם זה?
למה חשוב לטהר את החיים שלנו משואבי האנרגיה?
לפני שאסביר על שואבי האנרגיה, חשוב להסביר על איזו אנרגיה מדובר. כשאני מדבר על אנרגיה במאמר הזה, אני מתכוון רק לזו שדרושה כדי ליצור מוטיבציה להגעה למטרות שלנו. אני מדבר על אנרגיה עירנית של פעולה שבלעדיה אנחנו תשושים מכדי לתפקד.
הכוונה ב"שואבי אנרגיה" אינה לאנשים שבצורה נקודתית גורמים לנו להרגיש רע. זה קורה לפעמים, עם ובלי כוונה. בביטוי "שואבי אנרגיה" אני מתכוון לאנשים שבצורה שיטתית (לא תמיד מתוך כוונה שלילית) פוגעים בנו שוב ושוב.
הם מאיטים אותנו בדרך למטרות שלנו. מוציאים לנו את כל האוויר מהמפרשים בכל פעם שנצא בעקבות החלומות שלנו או ננסה לעשות משהו שאינו שגרתי. למעשה, יש 4 סוגים של שואבי אנרגיה שמהם חשוב להשמר.
4 סוגי שואבי האנרגיה
את שואבי האנרגיה בחיים שלנו אפשר לחלק ל-4 סוגים:
1. תנינים – תניני (תנין המחמד המקסים שלי שבתמונה למעלה) הוא מתנה שקיבלתי לפני יותר מעשור. ארנון, שותף להרפתקה עסקית, קנה לי אותו כדי להזכיר לי לשים לב ל"תנינים" שם בחוץ. אלה עם העיניים הצרות והפה הגדול שמחכים בפינה של החלומות שלנו כדי לתת בהם ביס רק כי להם נוח בביצה.
2. אנשי הלולאה – אנשי הלולאה מחפשים דרמות. הם נהנים לתקוע את עצמם בסיטואציות שבהן הם תקועים בין 2 בחירות מנוגדות. לא משנה מה נגיד להם, הם יחזור על המנטרה "אבל…" ויבחנו את האפשרות השניה. כך הם סוחפים אותנו למערבולת חסרת פיתרון.
בדיחה להדגמה: אחד נכנס לרב ומספר לו שאשתו בוגדת בו. הרב אומר "תתגרש ממנה". "אבל אני אוהב אותה" אומר לו האיש. הרב חושב ומציע לנסות לשמור על שלום הבית. "אבל איך אני אסמוך עליה?" שואל הבחור והרב מציע לו שוב להתגרש.
"אבל מה עם הילדים?" מקשה הבחור. עצר הרב לדקה ארוכה והפטיר "אז תתנצר!". הבחור המבולבל נעצר לשניה ושאל "ואיך זה יפתור את הבעיה?". ענה לו הרב "כשתהיה נוצרי, תוכל לבלבל את השכל לכומר!".
3. התוקף החבוי – התוקפים החבויים מתנהגים כלפינו בתוקפנות מוסווית ונעלבים כשאנחנו מגיבים על כך. כמובן שהם מאשימים אותנו בתוקפנות ואומרים שאנחנו תמיד כאלה ושאי אפשר להתמודד איתנו.
מכל הרביעיה הם הכי מסוכנים לאנרגיות שלנו כי הם משתמשים מולנו בקלף האשמה. הלחץ הנפשי שהם מפעילים עלינו תוקע אותנו במחשבות על האירוע, הרבה אחרי שכבר הסתיים.
4. גיבורי על – גיבורי העל מצילים אותנו. הם לא רוצים שניפול או שיכאב לנו. הם רוצים שנהיה מוגנים. כל דבר חדש שאנחנו מנסים לעשות הוא מקור לשיחות אינסופיות כדי לגרום לנו לוותר על הרעיון החדש. למה? כי ככה הם. אוהבים אותנו. מדי.
אני בטוח שניתן למצוא עוד כמה סוגים. למען האמת, אם יש לך עוד סוג או 2 שפספסתי, איזור התגובות למטה מחכה לך!
שיטת 5 השלבים לשחרור משואבי האנרגיה
השאלה הגדולה שנשאלת היא איך להתמודד איתם. מצד אחד, הם פוגעים בנו. מצד שני, לעתים אלו בני משפחה, חברים או שותפים לעבודה. לא תמיד נוכל "לזרוק אותם" ולהמשיך הלאה. גם אם כן, לא תמיד נרגיש טוב בקשר לזה.
לכן בדיוק קיימת שיטת 5 השלבים שתעזור לך להשתחרר מהאנשים השליליים בחיים ולהרגיש טוב בקשר לזה:
1. להבין את השליחות – לפני שאנחנו מתחילים, רצוי שניצור מקור אנרגיה יציב יותר. לשם כך, אנחנו חייבים לדעת למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים. כדי לענות על ה"למה", עלינו להבין על מי ועל מה נשפיע אם נצא לדרך ונגיע למטרות שלנו.
עלינו להבין מה זה ישפר בחיי אחרים. עלינו להבין על מה אנחנו נלחמים ולמה שווה לנו לצאת מהנוחות של לחיות "כמו כל השאר". אחרת, יהיה לנו קשה להלחם עם הטיעונים הנוקבים של שואבי האנרגיה.
2. להתחבר כלפי מעלה – ההישגים שלנו הם בדרך כלל הממוצע של הצלחות האנשים שנמצאים בחיינו. בין כל האנשים שבחיינו יש כאלה שלא רוצים שנתקדם כי הם מפחדים לאבד אותנו. אחרים, מפחדים לגלות שהם יכלו יותר. נוספים, רוצים לשמור עלינו מרע.
כדי להצליח יותר, עלינו להכניס יותר אנשים מצליחים לחיינו. השהות איתם תעזור לנו להבין יותר מהי הצלחה. מתוך צפייה בהם ותקשורת איתם נוכל לגבש דפוסי התנהגות יעילים יותר ולקבל השראה לצאת לדרך למרות הקשיים.
3. לזהות את שואבי האנרגיה – בשלב הבא עלינו לזהות מי מצליח לשאוב מאיתנו אנרגיה במהלך חיי היום יום שלנו. כדי לעשות זאת, נצטרך להתחיל להיות הרבה יותר מודעים ולשים לב לשינויים באנרגיה שלנו.
איך נעשה זאת? נחפש אותם כמו שאנחנו מחפשים חור בצינור. נתחיל לבדוק לאן אנחנו מגיעים או מה אנחנו עושים כשפתאום האנרגיה שלנו אוזלת. אם נבדוק אז עם מי דיברנו או מי דיבר איתנו, נוכל לשים לב אליהם די בקלות.
4. לשחרר אותם לדרכם – הזמן הכי טוב לשחרר אותם הוא עכשיו. אפשר להמנע מפגישות איתם ככל האפשר. להפסיק לענות להם לטלפון בהדרגה. להתנצל על כך שלא הספקת לחזור אליהם מבלי להסביר למה.
רוב הסיכויים שהם לא ירצו להבין. מבחינתם הם לא עשו שום דבר רע. אם ננסה להסביר, הם ינסו להגן על עצמם וזה יהפוך להיות מסע אשמה נגדנו. אפשר לשחרר אותם באהבה ולקוות שיום יבוא והם ישתנו ויפתיעו אותנו. זה יעשה טוב לשני הצדדים.
5. להחליף אשמה בהשראה – הגיע הזמן לאהוב את עצמך. כשעושים דבר כזה מורכב בחיים קל ליפול ולהרגיש אשמה. זה לא העניין. זה בדיוק השלב להזכר בשליחות שלנו ובסיבות שבגללן אנחנו רוצים לעשות.
זה גם הזמן להצמד למצליחנים ולקבל מהם השראה. לא דרך שאיבת האנרגיה שלהם או ניסיון "לשאוב" מהם את המידע המהותי. אז הם יחתכו מאיתנו בדיוק כמו שאנחנו חתכנו משואבי האנרגיה שלנו.
הרעיון הוא להקשיב להם, להיות איתם ולראות בכל הצלחה שלהם סיבה לדחוף את עצמנו אפילו יותר קדימה. אחרי הכל, גם אנחנו יכולים לדחוף את הגבולות שלנו ולגלות עד כמה אנחנו יכולים להצליח יותר מאיתנו.
זהו להיום. עכשיו מסקרן אותי לשמוע בתגובות פה למטה, מה דעתך על המאמר ואילו תובנות קיבלת ממנו?
שבוע מעולה,
ליאור